Bemutatkozás


A Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermekek Alapítvány 1989 évtől segíti a hátrányos helyzetű tanulókat, elsősorban a látássérült fiatalokat.

 

Az alapítvány kiegészült célja:

 

Hátrányos életkörülményű gyermek, elsősorban iskolai tanulmányaikat folytató diákok nevelés oktatási körülményeinek segítése, a kepésség fejlesztés és az életkörülményeinek javítása.

 

Magyarországon, illetve a határon kívül élő olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású elsősorban csökkentlátó, de esetenként a más fogyatékossággal terhelt tehetséges és szociálisan rászorult gyermekek támogatása a felsőfokú tanulmányaik befejezéséig (egyszeri támogatás, vagy ösztöndíj formájában), akik tanulmányaikat elsősorban az alábbi területen kívánják folytatni: elsősorban általános iskolai tanulmányuk után a megélhetés anyagi feltételeit biztosító szakmai képzés megszerzése terén mint például műszaki informatikai -, közgazdaságtan területen, továbbá irodalmi téren, jogi pályán, zenei tudásuk továbbfejlesztésében, képzőművészeti vonatkozásban.

A nagycsaládokban élő rászoruló, elsősorban a jó képességekkel rendelkező, tehetséges, lelki gazdag gyermekek támogatása.

2011. évtől minden évben az Alapítványunk a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével együttműködve Pályázatot írtunk ki a látássérült tanulók segítésére.

Minden évben minimum 21 gyermeket támogatunk 650 000,-Ft keretösszegben.

 

Rendkívüli körülményekre tekintettel esetenként további támogatásokkal segítettük a fiatalokat a tanulást segítő és az életvitelt könnyítő eszközök beszerzéséhez nyújtott támogatásunkkal.

 

Negyedszázad óta széles körben végzett segítő tevékenységünket az
Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Kitüntetéssel elismerte.

 

 

 

 

 

 

 

Mire gyűjtünk?


Bizonyára Ön is többször tapasztalta, hogy egy kép több információ közvetítésére alkalmas, mint ezer szó.
A látó emberek a világunk történéseit folyamatában szemlélhetik, számukra a képi élmények természetesek. Gondoljuk meg, hogy az életünk ébren töltött óráiban hány és hány millió képet látunk.

 A látótószervünk által kifejezhetetlen mennyiségű információhoz jutunk.

Ez az információ tömeg életünket döntő mértékben befolyásolja.


A csökkentlátó emberek csak közvetve juthatnak az ilyen jellegű információkhoz.

A látássérültségből adódó nehezített helyzetnek életminőséget meghatározó hátrányos következményei vannak.

 

Ennek részleges kompenzálásában segíthetünk gyakorlatban jól használható eszközök-, berendezések biztosításával. A fontos célnak szélesebb körű megvalósításához várjuk a látó emberek támogatását.

 

Szeretnénk szélesebb körben kiterjeszteni támogató munkánkat, továbbra is elsősorban a látássérült fiatalokra tekintettel, ez néhai Péntek Lajos úr Alapító szándékával egyezik.

 

Minden évben több igény érkezik hozzánk, mint aminek teljesítésére forrásunk lenne.

 

Szeretnénk megtartani azt a gyakorlat, hogy az Országunk különböző térségeiből érkező kéréseket legyen lehetőségünk támogatni.

 

Köszönjük az adójuk 1% részének a felajánlását. Szívesen fogadunk minden más támogatást, hogy a mi lehetőségeink is növekedjenek a nehezített sorsú fiatalok segítésében.


Mire használtuk fel?


2011.évtől minden évben  az Alapítványunk a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével együttműködve Pályázatot írtunk ki a látássérült tanulók segítésére. 

 

Minden évben minimum 21 gyermeket támogatunk 650 000,-Ft keretösszegben. Különösen indokolt esetben minden évben  további tanulókat támogattunk.

 

 Hozzánk érkező nagyon megalapozott kérésekre tekintettel, az egészségi problémákra figyelve a pályázatunkban foglaltakon túl esetenként további tanulók támogatására is sor került

 

Az elmúlt nyolc évben közel 7 millió forint támogatást tudtunk adni a tanulást segítő eszközök beszerzésére az egészségi problémák miatt rászorult diákoknak. 

 

 

 

 


Képgaléria