Bemutatkozás


Budapesttől csak 1 kilométer, de a városi forgatag után egy teljesen más világ. Itt éljük mindennapjainat védenceinkkel együtt. Az évek alatt Duhajdombi Állatotthon néven vált ismertebbé kis csapatunk. A területhez tartozó kutyaiskolának nagy szerepe volt abban, hogy az állatvédelmi tevékenységünket az elmúlt években finanszírozni tudtuk. Négy környező településen látunk el un „ebrendészeti feladatokat”: Üröm, Pilisborosjenő, Solymár és Pilisszántó térségben. Az ebrendészet szóhoz Magyarországon mindig valami szörnyű érzés társul. Valóban nagyon ritka, hogy az önkormányzatokkal megkötött szerződés alapján az ebrendész által begyűjtött kutyák nem altatásra kerülnek, hanem reményt kaphatnak arra, hogy egyszer családban élő boldog kutyaként élhessenek. Nálunk az Ürömi Menhelyen ez történik. Nincs altatás, csak esély. Vannak évek óta a menhelyen élő reménykedők és vannak olyanok, akiket mi is altatás elől mentettünk egy valódi sintértelepről, ahol a 14 nap elteltével minden esetben altatnak. Szinte minden napra jut egy csatangoló kutya, aki a segítségünkre vár. Szerencsére egyre több a chippel ellátott kutya, így a elkóboroltak nagyobb része nem is kerül a menhelyre, hanem már aznap hazakerül. Többnyire sajnos telt házzal működünk, általában közel 50 reménykedőnk van, köztük akadnak szerencsésebbek, akikre gyorsan érkeznek az érdeklődő telefonok és vannak, akik itt öregednek meg nálunk.

 

A 2016-os év számunkra a bizakodás éve volt. Hosszú időszak munkája és megalapozottsága után úgy döntöttünk, hogy alapítvány formában folytatjuk tovább az állatmentő tevékenységünket, és megalapítottuk az Ürömi Duhajdombi Állatotthon Alapítványt. Az elmúlt évek munkája bebizonyította, hogy az a szakmai többlet, amivel rendelkezünk, továbbfejlesztésre érdemes. A hozzánk kerülő kutyák nagy része a bekerülést megelőzően olyan traumákat él át, hogy a testi-lelki rehabilitációjukhoz elengedhetetlen az a szakmai tudás, amit a kutyaiskolánk révén biztosítani tudunk a számukra. Szűcsné M Adrienn a kutyaiskola és menhely vezetője évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kutyák oktatása rehabilitációja terén, aranykoszorús mesterkiképző és nemzetközi munkabíró is.

 

Alapítvánnyá alakulásunk óta eltelt két év, így nagy örömünkre szolgál hogy 2018-tól felkerültünk az adó 1% jogosultak listájára. Ezentúl az adományokból már könnyedebben tudjuk finanszírozni menhelyünk működését és közhasznú szervezetként végre pályázatokon is részt tudunk venni.

 

Fő feladataink:

 

A kóbor, gazdátlan ebek szakszerű befogása, lakossági bejelentések kivizsgálása, indokolt esetben az állat érdekében kobzásra is sor kerülhet és ezeknek a kutyáknak az elhelyezése a menhelyen.

Célunk a befogott de gazdis állatok visszajuttatása eredeti tulajdonosuknak, feltéve hogy a tartási körülmények megfelelőek.

 

A lelkileg vagy testileg sérült védenceink rehabilitációja, gyógyítása és tanítása.

Ellenőrzötten adunk örökbe, családlátogatással, örökbefogadási szerződéssel, kizárólag oltott, chipezett, egészséges állatot, ivartalanítva, kölyköket 6hónapos kor alatt ivartalanítási kötelezettséggel,amit szigorúan ellenőrzünk. 

 

További célunk, hogy már gyermekkorban megtanítsuk a felelős állattartást, ezért szívesen látogatunk el iskolákba, óvodákba, és menhelyünk is gyermekbarát.

 

Negyed évente nagyszabású rendezvényeket szervezünk, volt már nálunk farsang gyereknap,állatok világnapja, karácsonyi party.

 

Az Ürömi Menhely egy lehetőség. Egy modell, hogy így is érdemes megpróbálni. Mert így is lehet.

Mire gyűjtünk?


Mivel eddig menhelyünket adományokból és önkéntes munkából tartottuk fent és most,  2019-ben igényelhetjük először az 1% adó támogatást rengeteg mindenre gyűjtünk. 

 

Elsősorban nagyon sürgető lenne, hogy kinti kenneljeinket fel tudjuk újítani. Sajnos a téli hónapokban kutyusaink a szalmás meleg házaikba vackolhatnak be, de a kennel többi részére minden ráfagy. Vizüket is folyamatosan meleg vízzel öntjük fel, hogy legyen mit inniuk. Ezért a jövőben tervezzük a kinti kennelek aljának szigetelését vagy fűtését, a talaj és oldalfalak csempével való leburkolását. A rácsos kennelek szélvédettségének vagy éppenséggel nyári szellőzésének megoldását, hogy a kánikula is elviselhető legyen. Kenneljeink ajtajait kellene felújítani, mert a ki-be járkálás rendkívül nehézkes és a tetők felújítása is elengedhetetlen.  Végül karantén sorunkra is ráférne egy kis felújítás, hogy ott lakó kutyusaink ne fázzanak vagy ne legyen nagyon melegük.

 

Szeretnénk biztosabb anyagi hátteret biztosítani magunknak és nyugodtan aludni, hogy minden nap van arra keretünk, hogy egy betegünk orvosi költségeit ki tudjuk fizetni és ne hátráltassuk ezzel a gyógyulást. Fontosnak tartanánk, hogy ne kikerüléskor, hanem bekerüléskor történjen minden lakónknál a kötelező ivartalanítás. Ezzel megelőzhetnénk további betegségeket és nehézségeket.

 

A hideg és meleg víz ellátás megoldott lett és melegedőt is építettünk, ahol öreg és lábadozó kutyusaink tudnak lakni. Azonban ott is akad még befejezni való. A külső és belső falak vakolása, festése már nagyon fontos lenne, hogy az eddigi szigetelések és gipszkartonozások ne menjenek tönkre. Fontos lenne új konténerek vásárlása vagy az eddigi konténerek felújítása, amikben az ételeket, forgácsokat és textileket védjük az időjárástól és a rágcsálóktól. 

 

Szeretnénk 14 éves kisbuszunkat továbbra is karban tartani, hogy a környező településeken ellenőrzési kötelezettségünknek eleget tudjunk tenni, hogy kutyusainkat orvoshoz és gazdi kereső rendezvényekre vagy felelős állattartás programra tudjuk szállítani.

 

Nagyon boldoggá tenné mindennapjainkat, ha állatotthonunk környezetét szebbé és élhetőbbé tehetnénk. Sajnos az esős időkben és egész télen nagy a sár a menhely területén. Ezt szeretnénk megszüntetni tereprendezéssel és murvázással.

 

Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk, ha lakóink gazdisodását és rehabilitációját hatékonyabbá tenni, azzal, hogy marketing eszközök beszerzésére és tevékenységekre is legyen lehetőségünk. Valamint mindig legyen miből rendezni adminisztrációs feladataink költségeit.

 


Mire használtuk fel?


2019-től vagyunk 1% igénylésére jogosult szervezet ezért még eddig nem költhettünk.


Képgaléria