Bemutatkozás


Az Átkelő Galéria célja, hogy nemzetközi színvonalon, európai kontextusba ágyazva képviselje és mutassa be a magyarországi art brut- outsider művészetet és az ehhez kapcsolódó szakmai munkát. A művészeti és közösségi befogadótér a főváros művészeti és társadalmi életét gazdagító tevékenységet folytat, működésének négy alappillére: a kiállítótér, a művészeti és terápiás műhely, a szakmai és a közösségi programok. A Galéria szakmai programja a magyarországi art brut művészetet össztársadalmi kontextusba helyezve mutatja majd be elősegítve a fejlődésről és a jövőről való felelős gondolkodás megszilárdulását, gazdagítva Budapest kulturális, művészeti és társadalmi életét. 

 

2015-ben indítottuk el Galériánkban a Védett Átkelő projektet, melynek célja befogadó és alkotó, találkozási pont és közösség megteremtése. A projekt központi magja az aktív művészeti-és terápiás munka mentális zavarokkal élők részére, melyet kiállítások és kísérőprogramok erősítenek meg. A megszülető alkotások bemutatása alkotóink értékteremtő képességét bizonyítja, melyen keresztül a sérülékenység megértése és a társadalmi befogadás közvetlen, nondirektív utakon valósul meg. 

Ezen projektünk az elmúlt 3 év alatt nagy sikereket ért el.

Mire gyűjtünk?


Kapukat szeretnénk nyitni és egy olyan kulturális helyszínt létrehozni Budapest belvárosában, ahol speciális, a hétköznapi életben nehezen elérhető művészettel találkozhat a közönség. Szeretnénk motiváló erőként hatni az itthon eddig még kevés teret kapott magyar art brut és outsider művészetre, valamint e műfaj befogadói attitűdjét alakítani.
 

Alapítványunk 2015 márciusában indította el a Védett Átkelő projektet, melynek lényege a pszichiátriai betegséggel élők bevonása egy civil közösségbe, ahol – kórházból kikerülve – önismeretük, kapcsolatépítési készségeik, szociális kompetenciáik megerősödik, elszigeteltségük csökken.

Az Átkelő Galéria sajátos miliőjéből fakadó eszköztárát kínálja fel az erre fogékony mentális zavarokkal élő személyeknek, önsegítő aktivitásuk felélesztéséhez, belső tartalékaik mobilizálásához, önbizalmuk növeléséhez. 

A Védett Átkelő projekt keretében, az alábbi folyamaton vehetnek részt: 15 hetes művészetterápiás csoportok, minden terápiás blokk lezárásaként rendezünk egy grafikai hetet. Itt különleges grafikai eljárásokat ismernek meg a résztvevők: monotípia, hidegtű, linómetszet, papírnyomat. A művészetterápiás csoportoknak májusban kiállítása nyílik az Átkelő Galériában.
A projekt küldetése továbbá, hogy azok számára is elérhető terápiás segítséget nyújtsunk, akik anyagilag nehezebb helyzetben vannak. Alapítványunkhoz pályázhatnak támogatásért a jelentkezők. Ezen támogatásokhoz tőkére van nekünk is szükségünk, melyet az adó 1% felajánlásokkal tudnánk biztosítani a jövőben is!

 


Mire használtuk fel?


A kapott 1%-okat a művészetterápiás csoportjaink finanszírozására, valamint kulturális programjaink megvalósítására hasznájuk fel. Köszönjük a segítséget!


Képgaléria

Videó