Bemutatkozás


A Vem Camará Capoeira Sportegyesület 2019. decemberben jött létre a capoeira elterjesztése és a magyarországi csoportok fenntarthatósága, a követelményeknek való megfelelősségének javítása érdekében.

 

Magyarországon 2007-ben, Győrben indult el az első Vem Camará Capoeira csoport Tomáš VuThanh vezetésével. Tatabányán 2015-ben kezdődött a capoeira oktatás Stella Varga és Erik Kurcsik vezetésével.

 

Az Egyesület célja a capoeira, az afro-brazil kultúra magyarországi terjesztése, népszerűsítése és oktatása. Célunk a capoeira által az egészségtudatos életmódra, a szabadidő hasznos és tevékeny eltöltésére való ösztönzés, a sport szeretetének átadása, utánpótlás-nevelés, felnőttképzés támogatása, hátrányos helyzetű, ill. fogyatékkal élő személyek mozgáskultúrájának fejlesztése, új barátságok, sportolói kapcsolatok kialakítása mind hazai, mind nemzetközi szinten.

 

A fizikai képességek fejlesztése mellett az afro-brazil kultúra ismeret bővítése, hagyományok megismertetése, hangszertanulás hagyományos brazil hangszereken, zene és énektanulás. A capoeira nyelvének, a brazil portugál nyelvnek megismerése, lehetőség ezen nyelv elsajátítására, illetve nemzetközi kapcsolatok révén az angol nyelv fejlesztése. Együttműködés hazai és külföldi, az Egyesülethez hasonló, vagy annak célja megvalósítását elősegítő együttműködést biztosító szervezetekkel. A célkitűzés megvalósítása rendszeres capoeira edzések, elméleti-, és gyakorlati tréningek, workshopok, szemináriumok, bemutatók, versenyek, rendezvények, táborok szervezésével.