Bemutatkozás


Az alapítvány tevékenysége

Az alapítványt személyes érintettség miatt alapítottuk. Elsődleges célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az endometriózis tüneteire, veszélyeire, az időbeni felismerésére. Elkötelezettek vagyunk a hiteles tájékoztatásban, az alternatív gyógymódok bemutatásában és a prevenció támogatásában. Segítünk eligazodni a hagyományos orvoslás, az alternatív gyógymódok útvesztőjében és segítünk megtalálni a gyógyuláshoz vezető utat. Az egyetlen hivatalos civil szervezet vagyunk ebben a témában, többek között a SE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakértőivel karöltve nyújtunk segítséget az endometriózissal küzdő nők számára.

Emellett kiemelt célként fogalmaztuk meg az egészséges életmód, a nőiesség, a női egészségtudat tudatosítását a nőkben, 3 „területen" keresztül: ismeretterjesztés, nevelés, oktatás.

 

Tudatos Lányok = Egészséges Nők

 

A menstruáció minden nő életének velejárója, mégis máshogyan élik meg azt. Sokaknak kínzóan fájdalmas, vagy épp rendszertelen a ciklusuk. Ezek azonban nem normális dolgok, nem szabad elfogadnunk őket!

 

Az "Együtt könnyebb" Női Egészségért alapítvány azért dolgozik, hogy a nők belássák: a menstruációs fájdalmak és a zavarok nem természetes jelenségek. A háttérben egy súlyos betegség, az endometriózis állhat.

 

Endometriózis*. Egy betegség, amely megközelítően ugyanannyi embert érint hazánkban, mint az asztma, mégis alig tud róla valaki. Pedig ez a meddőség egyik vezető oka, a megkésett diagnózis a női szervek roncsolódása mellett más szervek károsodását is eredményezheti (az endometriózis a petefészkeken és petevezetékeken túl súlyosan károsíthatja a húgyhólyagot, húgyvezetéket, de akár a májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is.). Minden második fájdalmas menstruációval küzdő nő érintett, de csak csendben tűri a kínokat, mert a közhiedelem szerint ez a női lét velejárója.

 

Az asztma* tüneteit ismerjük, még akkor is, ha nem vagyunk érintettek. Célkitűzésünk, hogy hasonló ismertséget érjünk el az endometriózis számára is:

- Hogy a nők időben megfelelő kezelésben részesüljenek

- Hogy ne érezzék magukat egyedül, a környezetük végre komolyan vegye a panaszaikat

- Hogy újra fájdalom nélkül éljenek

- Hogy lányaink már ne higgyék el, hogy nőnek lenni fájdalmas

 

 

 

A gyógyulást nem a tünetek elnyomása jelenti, hanem a gyors, orvos-szakértői diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés.

 

*Magyarországon közel 200.000 nőt érint az endometriózis, a hazai tüdőgyógyászati hálózatban nyilvántartott felnőtt asztmás betegek száma 2006-ban 209.103.

Források: www.endometriozismagyarorszag.hu, Egészségügyi Minisztérium http://www.kk.pte.hu/docs/protokollok/PULM-asztma.pdf

 

Mire gyűjtünk?


Az Adó1% felajánlásából összegyűjtött pénz segítségével az országos edukáció fenntarthatóságára gyűjtünk.

 

Az országos tájékoztatással céljaink:

- a tévhitek eloszlatása,úgy mint:"a fájdalmas menstruáció normális"

- korai diagnosztizálás

- súlyos,IV. stádiumú endometriózis elkerülése, a szervek csonkítása és egyéb, a kismedencében lévő szervek megóvása

- egészség életmódra nevelés

- edukáció

- érintettek segítése kiadványokkal, szakértőkhöz juttatása

 


Mire használtuk fel?


2017-ben kapott adó1%-ot az alábbiakra használtuk fel:

  • Endometriózis Kisokos nyomtatása
  • Endometriózis Világnap 2018 kapcsán rendezvények szervezése: Budapest, Pécs, Szeged, Győr, Zalaegerszeg, Debrecen

 

 

 


Képgaléria

Videó