Egyre többet hallunk a regisztrált kedvezményezettekről. A szabályozás teljesen új – 2015-től már csak a regisztrált szervezetek részesülhetnek az 1%-os támogatásokban.

A 2016-os regisztrált kedvezményezettek listáját itt találja!

 
 
A 2015-ös regisztrált kedvezményezettetek listáján jelenleg összesen 26.066 civil szervezet szerepel. Ebből azonban 14 szervezetnek törölték vagy felfüggesztették adószámát, ami azt jelenti, hogy jelenleg ők nem fogadhatnak 1%-os felajánlásokat. Felajánlás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni a listán, hogy a választott szervezet egyáltalán rajta van-e, illetve, hogy törölték vagy felfüggesztették-e adószámát.
 
 

Mit takar a regisztrációs kötelezettség?

 

2014-ben számos dologban módosult az a személyi jövedelemadó 1+1%-ának felhasználásra vonatkozó 1996. évi CXXVI. törvény. Egy fontos változás a regisztrációs kötelezettség – ha egy szervezet az adott évben fogadni kíván 1%-os felajánlásokat, annak az azt megelőző évben regisztrálnia kell az adóhatóságnál. Azok a szervezetek tehát, amelyek 2015-ben részesülni kívántak a felajánlásokban, 2014. szeptember 30-ig regisztrálniuk kellett a NAV-nál.

 
Az adóhatóság 2015-től kezdődően minden év január 1-ján honapján teszi közzé az adott rendelkező évben felajánlásra jogosult kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét.
 

Még így is kizárhatják

 
A regisztráció azonban nem biztosíték. Amennyiben egy szervezet részesülni szeretne az 1%-os adományokból, a kiutalás időpontjában köteles megfelelni a kedvezményezetti feltételeknek. Hiába regisztrál tehát egy szervezet, ha nem felel meg ezeknek, később kizárhatják a felajánlásokban való jogosultásból. Amennyiben az adóhatóság kizárt egy szervezetet a kedvezményezettek közül, a következő évre vonatkozó regisztrációs listán sem szerepelhet.
 

Így ajánlhatja fel adója 1%-át

 
Ha még nem választotta ki, hogy mely szervezetnek ajánlja fel idén adója 1%-át, akkor keresgéljen az Adó1százalék.com több ezres szervezet-adatbázisából, a kereső segítségével tevékenységi kör és település alapján is böngészhet.
 
Felajánlás előtt ne felejtse el megnézni, hogy a szervezet rajta van-e a regisztrációs listán, illetve nem szerepel-e a neve a kizárt kedvezményezettek között.