Idén is felajánlhatja adója 1+1%-át egy civil szervezet, egy egyház vagy egy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Rendelkezni idén is nagyon fontos, hiszen felajánlásával rászorulókon segíthet. Ne hagyja kárba veszni 1%-át!
 

A 2016-ra vonatkozó szja bevallási határidőket és nyomatatványokat itt találja.

 

 
Évente mintegy 10.000.000.000 forintnyi adó 1%-ról nem rendelkeznek az adófizetők. Egyre kevesebb felajánlás érkezik a szervezethez, a 2014-es évben pedig már a felajánlók száma is csökkent. A civileknek és az egyházaknak azonban nagy szüksége van minden támogatásra, hiszen sokaknak létfontosságúak a felajánlások, egyes szervezetek pedig kizárólag az 1%-os támogatásokból tartják fenn magukat.
 
Adója 1%-áról rendelkezhet adóbevallásával együtt, de a nyilatkozatot attól függetlenül is eljuttathatja az adóhatósághoz – a felajánlást végső határideje 2015. május 20. További fontos szja-s határidőkről adónaptráunkból tájékozódhat.
 

Kiknek ajánlhatja fel adója 1+1%-át?

Személyi jövedelemadója 1%-át felajánlhatja egy regisztrált civil szervezetnek, +1%-ával pedig egy elismert egyházat vagy kiemelt költségvetési előirányzatot támogathat. Fontos, hogy egy kedvezményezteti kategória közül csak egyet választhat, tehát egy felajánlást tehet egy civil, és külön egyet egy elismert egyház részére.
 
2015-ben több mint 25 ezer szervezet szerepel a regisztrált kedvezményezettek listáján, számos kategória, például állatvédő, kulturális, gyermekvédelmi, de oktatási szervezetek közül is választhatunk. A technikai számok idén sem változtak, 31 elismert egyház, illetve egy kiemelt költségvetési előirányzat közül választhatjuk ki, hogy melyiknek ajánljuk fel adónk +1%-át.
 
Ha még nem tudja, hogy mely szervezetet támogatná idén, akkor keresgéljen az Adó1százalék.com böngészőjének segítségével, amellyel tevékenység és településtípus szerint is kereshet.
 

Miért érdemes rendelkezni?

Senkit sem kötelez a törvény arra, hogy felajánlást tegyen, ez minden évben önkéntes. Az adófizetőnek nem kerül semmibe, ugyanakkor 1%-ával egy közhasznú feladatot végző szervezetet és egyházat támogathat, akik a felajánlásokat általában azt működésükre és a rászorulókon való segítségnyújtásra fordítják.
 
Minden szervezet másképp használja fel az 1%-os támogatást, ez célkitűzéseitől, tevékenységétől függ. Azt, hogy mire költötte egy adott egyesület vagy alapítvány a támogatásokat, annak az előző években készített közhasznúsági jelentéseiben nézhet utána, amit legtöbb esetben meg lehet találni a szervezet honlapján. 
 
Egy 2015-ös újdonság, hogy nevét, postai, illetve elektronikus levelezési címét is eljuttathatja a választott szervezethez, ez átláthatóbbá teheti a felajánlási rendszert és a civileknek is nagy segítséget jelenthet. Az adatok megadása ugyanakkor nem kötelező, új szabályról részletesebben itt olvashat.