Új adórendszer jön – nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Joint Venture Szövetség vállalatvezetői fórumán, csütörtökön. Az új rendszer 2017-ben lépne életbe, amely nagyobb önállóságot biztosítana az adózók számára, növelné az adóhatóság felelősségét az adózókkal szemben, valamint a határidők is módosulnának.
 
Varga Mihály bejelentette, hogy a versenyképesség érdekében jelenleg is zajló közigazgatási reform egyik legnagyobb lépése az adózási rendszer átfogó átalakítása lesz. A tervek szerint 2017-től levenné az állam a magányszemélyek válláról az adóbevallási kötelezettségeknek terhét, valamint a vállalatti szektorban teljes mértékben megváltozna a vállalkozások az a NAV viszonya.
 

A NAV készítené el adóbevallásunkat

 
Március 17-én az Origo számolt be arról, hogy birtokába került egy dokumentum, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium készített az államreform bizottság számára. A minisztérium a lap kérdésére megerősítette a tervezet tényét, de pontosításokat még szükség van. 
 
A dokumentum szerint 2017-től megszűnne az adóbevallás jelenlegi rendszere, az adóhatóság készítene egy ajánlatot az adózók részére, és nekik csak jóvá kellene hagyniuk azt. Emellett a munkáltatóknak sem kellene készíteniük pontos kimutatást az éves be- és kifizetésekről. Továbbá a vállalatoknak is csökkennének az adminisztratív terheik 2017-től.
 

Csökkennének az adóterhek

 
A következő évektől a NAV készítené el a magánszemélyek adóbevallását, tehát már a „söralátétet” sem kellene kitöltetni.
 
A tervezet teljesen megváltoztatná az adórendszert, az 1988-as szja bevezetése óta egyébként nem volt példa ekkora átalakításra. Az Origo birtokába került dokumentumból kiderül, hogy az adóhatóságnak 2017-ben már el kell tudnia készíteni a 2016-os bevallásokat.
 

Még plasztikázzák

 
Az Origo a dokumentummal kapcsolatban felkereste az NGM-et, ahol közölték, hogy ténylegesen dolgoznak egy anyagon, de még pontosításokra van szükség. „Szándékunkban áll, hogy Magyarországon söralátét méretű adóbevallás se legyen” – jelentették ki. Az Origo értesüléseivel egyébként teljesen egybecseng Varga Mihály csütörtöki bejelentése, konkrétumokat azonban ő sem közölt. Így egyelőre csak találgatásokba tudunk bocsátkozni.