Minden adófizető magánszemély rendelkezhet adója 1%-áról, ám, ha nem fizeti be idejében adóját, elesik felajánlási jogától. Figyeljen az szja leadási és befizetési határidőkre, nehogy egy apró malőr miatt bukja el az 1%-ot.
 
 
Személyi jövedelemadója 1+1%-ról minden adózó magánszemély, egyéni vállalkozó és áfafizetésre kötelezett magánszemély rendelkezhet. Ugyanakkor vannak bizonyos kivételes esetek, például az EVA-s vagy KATA-ás adózók, nem rendelkezhetnek. Az 1%-os nyomtatványt kitöltheti adóbevallásával együtt, de külön is, a felajánlás végső határideje 2016. május 20. Az 1%-os nyilatkozat kitöltéséről és leadásáról itt olvashat bövebben.
 

Fontos határidők

 
Önadózó
Az adófizetésre kötelezett magánszemélyek május 20-ig adhatják le adóbevallásukat és adójukat is eddig az időpontig fizethetik be. Amennyiben tehát lekési a határidőt adójának 1%-áról sem rendelkezhet.
 
Egyszerűsített adóbevallás
Ha az egyszerűsített adóbevallást választotta (február 15.), és nem javítja később azt, akkor május 20-ig köteles befizetnie az adóját. Ha azonban az javításra szorul, akkor az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül kell befizetnie adóját. Adójának 1%-áról bevallásától függetlenül is rendelkezhet, annak leadási határideje ebben az esetben is május 20, ám, ha ezt lekési, nem tehet felajánlást.
 
Munkáltató adóbevallás
Amennyiben a munkáltatói adómegállapítást kérvényezte, abban az esetben munkáltatója végzi el adóbevallását és vonja le a fizetetéséből adója mértékét. Az 1%-os nyilatkozatról azonban Önnek kell gondoskodnia, május 10-ig adhatja át azt lezárt borítékban munkáltatónak, amelyet a lezárt részen hosszában saját kezű aláírásával kell ellátnia. A munkáltatónak pedig az EGYSZA lapot a lezárt borítékban sértetlenül kell eljuttatnia a NAV-hoz, legkésőbb május 20-áig. A határidő jogvesztő, tehát elmulasztása esetén a nyilatkozat érvénytelen.
 
Egyéni vállalkozók
Ha egyéni vállalkozó vagy áfafizetésre kötelezett magányszemély, akkor február 25-ig adhatta le adóbevallását, és adóját is eddig kellett befizetnie. 1%-áról adóbevallásával együtt, de külön is rendelkezhet május 20-ig. Amennyiben nem adott le eddig az időpontig adóbevallást vagy nem fizette be adóját, 1%-áról sem rendelkezhet. Amennyiben azonban tevékenységét szünetelteti vagy az már megszűnt, akkor szintén leadhatja adóbevallását és befizetheti adóját május 20-ig.

 

Részletfizetés esetén

 
A magánszemély, aki vállalkozói tevékenységet nem folytat és áfa fizetésre sem kötelezett, adóját részletekben is befizetheti. A részletek fizetésének kötött határidői vannak, ha valamelyiket elmulasztja, akkor adójának 1%-áról sem rendelkezet. A részletfizetés kérvényezéséről és annak határidőiről korábbi cikkünkből tájékozódhat.