Kevesebb, mint 1 hónap van már csak hátra az adó 1%-os felajánlásig. Idén is hihetetlen széles a választék – a gyermekvédőktől kezdve, jogvédőkön át a kulturális szervezetekig. Böngésszen az 1%-os szervezetek közül, és ajánlja fel adója 1%-át egyetlen kattintással!
 
 
Minden évben az szja-fizető magánszemélyek felajánlhatják adójuk 1%-át egy civil szervezet részére, valamint +1%-ot adományozhatnak egy egyház vagy egy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Az adó 1+1%-os rendelkezés határideje megegyezik az adóbevallás leadásának végső időpontjával, azaz idén május 20-a.
 
Fontos, hogy egy tevékenységi körből csak egy kedvezményezettet választhatunk (egy egyházat és egy civil szervezetet), illetve arra is van lehetőség, hogy csak egy kedvezményezetett válaszunk (csak egy egyházat vagy csak egy civil szervezet). Rendelkezni természetesen nem kötelező, de érdemes, mivel felajánlásával egy fontos célokért küzdő – például rászorultakat segítő – civil szervezetet és egyházat segíthet.
 
Ahogy minden évben, 2015-ben is a legtöbb felajánlást a gyermekvédő és az állatvédő civil szervezetek kapták, kevesen tudják, hogy más típusú szervezetek is fogadhatnak 1%-ot – például lehet választani oktatási, sport vagy jogvédő szervezetek közül is, íme néhány tipp:
 

Oktatási szervezetek

Választhatja például Mérei Ferenc Szakkollégiumot; a szervezet célja, hogy a bölcsész- és társadalomtudományi képzés intézményrendszerében felkutassa a tehetségeket, és teret biztosítson a fejlődésükhöz, szakmai előmenetelükhöz. Felajánlatja 1%-át adója a Bliss Alapítvány javára, akik olyan súlyosan mozgássérült, de ép értelmi képességű gyerekek és fiatalok kommunikációs készségeit fejlesztik, akik beszédképtelenek, mert születéskor vagy később, betegség, illetve baleset során a beszédközpontot roncsoló, központi idegrendszeri károsodást szenvedtek. Dönthet a Igazgyöngy Alapítvány mellett, amely mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával, tehetséggondozásával és a társadalomba való beilleszkedésük elsősegítésével foglalkozik.
 

Sporttal foglalkozó szervezetek

Választhatja a Debrecen Vívásáért Alapítványt, amely a kerekesszékes sport fejlődését támogatja, így elősegítve a mozgássérült embertársaink sikeres beilleszkedését a társadalomba. Adományozhatja adója 1%-át a Teljesítménytúrázók Társasága részére, amely a teljesítménytúrázás népszerűsítésével, a teljesítménytúrázók érdekképviseletével foglalkozik. Dönthet továbbá például a Fekete Lovagok Sportegyesülete mellett, amely az amerikai futball és egyéb sporttevékenységek népszerűsítésével foglalkozik, és fontos céljuk, hogy minél szélesebb körben elősegítsék az egészséges életmód szerves részét képező verseny- és szabadidősport rendszeres folytatását.
 

Jogvédelemmel és közbiztonsággal foglalkozó civilek

Felajánlhatja adója 1%-át a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesülete részére, amely a vízibalesetek felszámolásával és megelőzésével foglakozik Balatonon és az ország más területein. Választhatja például a Zalaszentiván Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, amely tűzvédelmi feladatok helyi megvalósításának társadalmi elősegítésével, és ennek biztosítása céljából önkéntes jelentkezők toborzásával foglalkozik. Dönthet továbbá a NANE, Nõk a Nõkért Együtt az Erõszak Ellen Egyesület mellett is, amely a nők és a gyerekek ellen elkövetett erőszakkal szemben lép fel.
 

Ellenőrizze a regisztrációs listát!

Fontos tudni, hogy csak olyan civil szervezet fogadhat adó1% felajánlást, amely rajta van a NAV regisztrált kedvezményezettek listáján, valamint csak olyan egyház és elismert költségvetési előirányzat, amely rendelkezik technikai számmal. A rendelkezés előtt tehát mindenképp érdemes ellenőrizni fent linkelt listákon, hogy az általunk választott szervezet és egyház valóban jogosult-e a felajánlások fogadására.
 
Ha még nem tudja, kinek ajánlja fel idén adója 1%-át keresgéljen tovább az Adó1százalék.com többezres szervezet-adatbázisában, amelynek segítségével tevékenységi kör és település szerint is böngészhet. Ha egy szervezet adatlapján rákattint a „felajánlom” gombra, oldalunk automatikusan kitölti az EGYSZA lapot a szervezet nevére és adószámára. A kitöltött rendelkező nyilatkozatot ki is nyomtathatja, és berakhatja a borítékba az adóbevallási nyomtatványok közé, de elküldheti külön is az adóhatóság részére.
 
Szerző
Ivanyos Judit