Az idei évtől a NAV készíti el számos adófizetőnek a személyi jövedelemadó bevallását. Itt tudhatja meg, hogyan kérvényezheti a bevallás elkészítését, és hogyan ellenőrizheti, javíthatja az eSZJA-t.
 
 
Újdonság, hogy 2017-től a NAV minden olyan személyi jövedelemadó fizetőnek elkészíti a bevallását, aki nem egyéni vállalkozó vagy áfa fizetésre kötelezett magánszemély, nem kérvényezte, hogy a munkáltatója készítse el adóbevallását, illetve jövedelme kifizetőtől vagy munkáltatótól származik.
 
Amennyiban Ön jogosult az eSZJA-ra és van már Ügyfélkapu regisztrációja, az adóhatóság automatikusan elkészíti a tervezetet, amit Ön március 15-től megnézhet és módosíthat a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
 

Ha nincs Ügyfélkapu regisztrációja

A legegyszerűbb módón, ha még nincs Ügyfélkapus regisztrációja február 1-jétől március 15-ig igényelheti a bevallás tervezetet:
  • SMS-ben a 06-70/717-7878 telefonszámon (meg kell adnia adóazonosító jelét és születési dátumát a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn) vagy
  • érvényes e-mail címmel a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja).
 
Ügyfélkapu regisztráció hiányában szintén március 15-ig igényelheti, hogy a NAV küldje el Önnek adóbevallási tervezetét. Igénylését az alábbiak szerint nyújthatja meg:
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon,
  • levélben kötetlen formában  (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát),
  • a NAV ügyfélszolgálatán személyesen vagy
  • a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.
 
2017. március 15. után az igénylés már csak a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be.
 

A tervezet véglegesítése

Ha egyetért tervezettel, akkor nincs további teendője. Így május 22-től az adóhatóság által készített tervezet lesz az Ön hivatalos adóbevallása.
 
Amennyiben nem ért egyet a tervezettel, akkor azt módosíthatja:
  • Ügyfélkapu regisztrációval az online felületen,
  • postán kapott tervezet esetében pedig a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával.
Szerző
Ivanyos Judit