2017. május 22. az adóbevallás leadásának és az adófizetésnek a határideje. Jó hír, hogy az adófizetők nagy részének, akár 4 millió személynek készíti el mostantól a NAV szja-bevallást, ám annak ellenőrzéséről és az adó befizetéséről idén se feledkezzen meg. Az idei változásokról az alábbi cikkünkből tájékozódhat, a 2017-es bevalláshoz szükséges nyomtatványokat pedig itt találja.
 
 
Cikksorozatunk I. részében már végigvettük, hogyan férhet hozzá az adóbevallási tervezetéhez, a II. részben a kedvezmények feltüntetéséről volt szó, a III. részben azt nézzük meg, hogy bizonyos speciálisabb jövedelmeket hogyan kell szerepeltetnie adóbevallásban. Most pedig a bevallás leadása utáni teendőkről lesz szó, és azt is megtudhatja, hogyan kérhet részletfizetést, illetve hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékról az új rendszerben.
 

Hol lehet rögzíteni az elektronikus tervezetben a visszajáró adó kiutalására vonatkozó adatokat?

Az on-line felületre (WebNYK) belépve a „Bevallás 2016-ról” négyzet jelzi a bevallás állapotát (átnézésre vár/nyilatkozásra vár). Az „Átnézem” gombra kattintva megtekintheti bevallását. Visszaigénylési adatokra vonatkozó sorokat kell kitölteni, melyeket a „Gyakori mezők” menüpontban talál meg. Itt választhat, hogy bankszámlaszámra vagy postai címre kéri a visszaigényelhető összeg utalását.
 

Hogyan fizetheti be adóját a bevallás leadása után?

  • Az új online felületen bankkártyás fizetéssel
  • Lakossági folyószámlájáról átutalással (közlemény rovatban fel kell tüntetni az adószámát vagy adóazonosító jelét)
  • A NAV ügyfélszolgálatain POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel.
  • Készpénz-átutalási megbízással, azaz csekken, amit a NAV honlapján vagy ügyfélszolgálatain, illetve telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén keresztül (+36 (40) 42-42-42) igényelhet.
 

Ha postai úton küldte be az szja-bevallását, mikor kaphatja meg a visszajáró összeget?

A NAV visszaigényelt adót a bevallás adóhatósághoz történő beérkezésétől számítottan, legkésőbb a 30. napon utalja ki. A 30 nap számításánál célszerű figyelemmel lenni a postai kézbesítések időtartamára is.
 

Hol lehet jelölni a tervezetben, hogy 6 havi pótlékmentes részletfizetést kér?

Amennyiben szeretne élni az együttesen 200 000 forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség részletekben történő megfizetésével, akkor erről a bevallási tervezet módosítása során kell nyilatkoznia.
 
A felső menüsoron található „Gyakori mezőkre” kattintva válassza ki a „Visszaigényelhető adó, részletfizetés esetén kitölthető mezők négyzetet, majd a „Nyilatkozat a személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség részletekben történő megfizetéséhez (részletfizetés)” mezőt. Ekkor a tervezetben megjelenik a 81. sor, ahol a választott időtartamot a hónapok számával (1-6) kell jelölnie.
 

Mik a határidejei a hat havi pótlékmentes részletfizetésnek?

Az első részlet megfizetésének határideje a személyi jövedelemadó megfizetésének határideje, azaz 2017. május 22., a további részletek befizetésének határideje: június 20., július 20, augusztus 21., szeptember 20., október 20.
 

Hogyan lehet rendelkezni az 1%-ról on-line felületen?

Az online felületre való bejelentkezés után külön mezőre („1+1%-os rendelkező nyilatkozat”) kattintva lehet az 1%-os rendelkező nyilatkozatot is megtenni.
 

Mit tehet, ha postán küldte el bevallását, de elfelejtett abban rendelkezni adója 1+1%-ról? Lehet utólag rendelkezni?

A jogszabály lehetőséget biztosít a rendelkezésre azon magánszemély számára is, aki az szja bevallásához elfelejtette csatolni a rendelkező nyilatkozatát. Május 22-ig zárt postai borítékban közvetlenül az adóhatóságnak is elküldhető, személyesen is benyújtható a rendelkező nyilatkozat. A borítékon fel kell tüntetni a rendelkező magánszemély nevét, címét és adóazonosító jelét.
 
Emellett önálló elektronikus űrlapon is lehet rendelkezni, ehhez nyomtatványkitöltő programok közül letölthető „16EGYSZA” elnevezésű nyomtatványt töltheti ki. Az elektronikus nyomtatvány ügyfélkapun keresztül küldhető be az adóhatóság részére 2017. május 22-ig. Ez a határidő vonatkozik azon adózókra is, akiknek a személyi jövedelemadó bevallást 2017. február 27-ig kellett benyújtania.
 

Hogyan rendelkezhet adója 1+1%-ról, ha bevallási tervezetet igényelt a NAV-tól?

Ha van ügyfélkapus elérhetősége, a NAV által kialakított új online felületen is rendelkezhet a WebNYK program segítségével.
 
A rendelkezésre szolgáló „16EGYSZA” nyomtatványt letöltheti a NAV honlapjáról is, amelyet ügyfélkapun keresztül is beküldhet. Ha nincs ügyfélkapus elérhetősége, akkor a nyomtatványt postán is beküldheti, vagy a NAV ügyfélszolgálatain leadhatja.
Szerző
Ivanyos Judit