2017 óta a NAV készíti el számos adófizető szja-bevallását de még így is, sok kérdés felmerül, például mely jövedelmeket kell feltüntetni az adóbevallásban, illetve mivel kell kiegészíteni a bevallási tervezetet. Kérdések és a válaszok a 2019-es szja-bevallásról.
 
 
Az adófizetők jó részének, akár 4 millió személynek készíti el az adóhatóság az szja-bevallást, így nekik szinte mit sem kell foglalkozniuk a dologgal. A 2019-es bevalláshoz szükséges nyomtatványokat pedig itt találja.
 
Cikksorozatunk I. részében már végigvettük, hogyan férhet hozzá az adóbevallási tervezetéhez, illetve hogyan javíthatja, módisíthatja azt, a II. részben a kedvezmények feltüntetéséről volt szó. Most azt nézzük meg, hogy bizonyos speciálisabb jövedelmeket, mint például az örökséget vagy az ingóvagyon értékesítésből származó jövedelmet kell-e szerepeltetnie adóbevallásában.
 

Fel kell-e tüntetnie bevételét adóbevallásában, ha 2018-ban adószámos magánszemélyként fizetővendéglátó tevékenységet folytatott, melyre a tételes átalányadózást választott?

A tételes átalányadózást választó fizetővendéglátónak nem szükséges szerepeltetnie bevételét a személyi jövedelemadó bevallásban.
 
Az adóhatóság által készített bevallási tervezet (eSZJA) 174. sorát kell kitölteni, ahol fel kell tüntetni. A szobák számát és az azt terhelő adó összegét. A 20%-os egészségügyi hozzájárulással kapcsolatos adatokat pedig a 293. sorban kell szerepeltetni.
 
Ha Ön nem jogosult az eSZJA-ra, akkor saját bevallást kell készítenie.
A nyomtatványt elérheti:
  • az Általános nyomtatványkitöltő programon keresztül az alábbi linken:
http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/bevallasok/18SZJA.html
  • az új web-es felületen is http://nav.gov.hu/szja/szja, linken, ahol ügyfélkapus regisztráció nélkül is használhatja a nyomtatványkitöltő programot és üres bevallás nyomtatására is lesz lehetőség pdf formátumban.
 

Be kell-e vallani a lottón nyert pénzösszeget?

A lottó engedélyhez kötött sorsolásnak minősülő számsorsolás, amelyből származó nyeremény esetében a kifizető (a Szerencsejáték Zrt.) köteles a nyereményalap után a személyi jövedelemadót megállapítani, levonni és megfizetni. Így a nyertes már a személyi jövedelemadóval csökkentett összeget kapja meg. A lottón nyert pénznyeremény nem szerepel a bevallási tervezetben, ezért azt Önnek sem kell bevallania.
 

Be kell-e vallani a kaparós sorsjegyen nyert pénzt?

A jogszerűen szervezett sorsjátékból (például kaparós sorsjegyből) származó nyeremény nem minősül jövedelemnek, ezért a magánszemélynek nincs személyi jövedelemadó fizetési, illetve bevallási kötelezettsége sem.
 

Fel kell-e tüntetni a bevallásban az előző évben kapott örökséget?

Mivel a hagyaték megszerzése a magánszemélynél adómentes bevételnek minősül, így azt nem kell a bevallásban szerepeltetni.
 

Milyen adó terheli támogatói adományt és mi az adó alapja?

Amennyiben 2018-ban munkáltatójától az önkéntes kölcsönös egészségpénztáramba támogatói adományt  kapott önkéntes kölcsönös egészségpénztárába, akkor  az után adófizetési kötelessége van. A támogatói adomány ugyanis egyéb jövedelemnek minősül, melyet 15%-os személyi jövedelemadó terhel. A támogatói adomány után továbbá 27%-os mértékű eho fizetési kötelezettség is felmerül. Figyelemmel arra, hogy a 27%-os egészségügyi hozzájárulást a magánszemély köteles megfizetni és azt költségként nem számolhatja el, a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást a jövedelem 78%-a után kell megfizetni.
 
Ezt a jövedelmet a NAV által készített bevallási tervezet tartalmazza.
 

Keletkezik-e adókötelezettsége a magánszemélynek, ha az ingóvagyon értékesítésből származó összes jövedelme nem haladja meg a 200 ezer forintot?

Nem keletkezik adókötelezettség, ha a magánszemély ingó értékesítésből származó összes jövedelme nem haladja meg a 200 ezer forintot. Amennyiben az így szerzett jövedelme meghaladja ezt az összeget, akkor csak a 200 ezer forint feletti rész után kell a 15 százalékos adót megfizetni. Ilyenkor a teljes jövedelmet be kell vallani, de annak 15 százalékkal megállapított adóját csökkenteni kell 30 ezer forinttal. Az ingó értékesítéséből származó jövedelmet az adóbevallási tervezet nem tartalmazza, így azzal a tervezetet ki kell egészíteni (163. sor)
 
 

Be kell-e vallani azt a kamatjövedelmet, amely után az adót a kifizető levonta?

Azokat a kamatjövedelemnek minősülő bevételeket, melyek után a kifizető az adót levonta, a magánszemélynek nem kell bevallania. Jó hír, hogy ezzel a jövedelemmel a bevallási tervezetet sem kell kiegészíteni.
 
 

Kell-e az szja-bevallásban szerepeltetni az ingatlan értékesítéséből származó bevételt, ha olcsóbban adta el, mint amennyiért vette?

 

Fel kell-e tüntetni az szja-bevallásban ingatlan értékesítéséből származó jövedelmet, ha abból származó bevétele nulla, tekintettel arra, hogy az átruházásra a megszerzéstől számított ötödik év után kerül sor?

Egyik esetben sem kell a bevételt a bevallásban feltüntetni, illetve a bevallási tervezetet sem kell kiegészíteni az ingatlan értékesítéséből származó bevétellel, ha abból jövedelem nem keletkezik.
 

Milyen szerzéskori összeget kell figyelembe vennie, ha örökléssel szerzett ingatlant értékesített 2018-ban?

Öröklés útján szerzett ingatlan esetében a megszerzésre fordított összegnek az illeték kiszabásához figyelembe vett értéket kell számítani. Amennyiben az adóhatóság nem szab ki illetéket (pl.: egyenes ági öröklés esetén), akkor a hagyatéki leletárban feltüntetett, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb értéket kell figyelembe venni.
 

Kell-e bevallást benyújtania, ha ápolási díjban részesült 2018-ban?

Az ápolási díj adómentes jövedelem. Ha csak ezt a jövedelmet szerezte az adóévben, nem kell bevallást benyújtania.
Szerző
Ivanyos Judit