Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkárának tájékoztatása szerint bevezetik a „nyilatkozati elvet”. Ez azt jelenti, hogy az igénylőknek a jövőben nem kell majd minden igazolást, dokumentumot papíron benyújtani. Elég lesz a bűntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozni, hogy az általuk közölt adatok megfelelnek a valóságnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) természetesen ellenőrizheti a nyilatkozatok valóságtartalmát.
 
Novák Katalin arról is beszélt, hogy egy másik változtatás a külföldről hazaköltöző, a csokot igénybe venni szándékozó családokat érinti. A 10 millió forintos csok igényléséhez eddig 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolására volt szükség. Február 15-től viszont már elegendő vállalniuk a családoknak, hogy 180 napon belül tb-jogviszonyt létesítenek.
 
 
A változások között szerepel a csokot érintő banki ügyintézés határidejének lerövidítése is. A bankoknak ezentúl 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 napon belül. A tervek szerint könnyebbé válik az igénylők dolga is. Míg eddig az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújthatták be a csok iránti igényt, ezt február közepétől már 180 napig tehetik meg.
 
Változás az is, hogy a már folyamatban lévő lakásbővítésekre is érvényesíthető a csok, és a teljes bekerülési költséget lehet a támogatásból fedezni. Az új szabályozás szerint az 5 millió forintos áfa-visszatérítés lehetőségét a nyugdíjasokra is kiterjesztik.