Az önkormányzatoknak fizetett előleg csökkentése miatt fontos a február 25-ig történő bejelentés. 
 
A kormány által elfogadott 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendeletben olvashatóak a helyi iparűzési adó (hipa) “felére csökkentésének” szabályai. 

A csökkentés azokat a vállalkozókat érinti, amelyeknek nettó árbevétele nem haladja meg a 4 milliárd forintot, és csak azokon a településeken, ahol az iparűzési adó mértéke meghaladja az 1 százalékot. Vagyis nem minden esetben van felezésről szó, csak az adómérték lett a korábbi 2 százalék helyett 1 százalékban maximalizálva, kizárólag egy adóév erejéig.
Fontos, hogy a maximum 1%-os iparűzési adó mérték szerinti adóelőleg megállapítást kérni és jelezni kell 2021. február 25-ig.
 
Kik kérhetik?
 
  • mikro-, kis és középvállalkozások, 4 milliárd alatti mérlegfőösszeggel
  • egyéni vállalkozások, mezőgazdasági őstermelők is vállalkozónak minősülnek a helyi adó törvény szerint
  • alanyi adómentes és/vagy kisadózó (katás) egyéni vállalkozók is jogosultak az iparűzési adó mérséklésre, ha a településen 1%-ot meghaladó a jelenlegi adómérték
Hogyan lehet kérni az iparűzési adó mérséklését?

A kormányrendeletben leírtak szerint 2021. február 25-ig az adóhatóság útján kell eljuttatni a nyilatkozatot a székhely vagy telephely szerint illetékes önkormányzati adóhatóság felé. Ezt a NAV által rendszeresített 21NYHIPA nyomtatványon lehet megtenni.

Az adózónak a nyilatkozat mellett a Htv. szerinti telephelye(i) címét is be kell jelentenie a NAV-hoz, ha azt eddig nem tette meg.
 
Ha az adózó „nyilatkozatot” nem tesz, vagy azt határidőn túl nyújtja be, akkor 2021. március 16-ig, illetőleg 2021. szeptember 15-ig a korábban bevallott adóelőlegének a mérséklését kérheti az Art. 69. §-ában foglaltakra és a Korm. rendelet1. szerinti 1%-os adómérték alkalmazására hivatkozással. 
 
Amennyiben egy betéti társaság vagy egyéni vállalkozás iparűzési adóbevallásra nem kötelezett akkor nem szükséges az adóhatóságnak beküldeni a nyilatkozatot 2021. február 25-ig, az iparűzési adókulcs 1 százalékra csökkentését automatikusan figyelembe veszik.
 
A vállalkozások minden évben adóelőleget fizetnek az önkormányzatoknak a hipából, így egyelőre csak az előleg csökkentése miatt fontos a bejelentés. Amelyik vállalkozás ezt nem teszi meg, az túlfizetésbe eshet – persze majd visszaigényelheti a túlfizetett összeget.
kép forrása: www.bankingblog.net
 
 
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya