A közelmúltban többféle forgatókönyvet is bejelentettek a tömegközlekedésben használt jegyek és bérletek rendszerének átalakításáról, de cikkünkben nem szeretnénk mindegyikre kitérni. A MÁV-Volán új honlapján megjelent információk alapján az országbérletre, a vármegyebérletre és a Budapest-bérletre vonatkozó 2024. március 1-től bevezetésre került legfontosabb tudnivalókat tisztázzuk.
 
A tömegközlekedésben jelentős bérletreformnak lehettünk tanúi, amely a MÁV, a Volán, a Hév és a BKK járatait is érinti. A változás lényege, hogy a MÁV és a Volán megszüntette a kilométer alapú elszámolású bérleteket, helyettük kétféle bérlettípus maradt: az országbérlet és a vármegyebérlet. Az országbérlettel az egész országban, míg a vármegyebérlettel az adott vármegyén belül lehet korlátlanul utazni a helyközi buszokon és a vonatokon egyaránt.
 
 

Új napijegyek a helyközi közlekedésben

 

2024. március 1-től bevezetésre került az ország- és vármegyebérlet napijegy változata, a Magyarország24 és Vármegye24, amelyek 24 óráig érvényesek. A Magyarország24-gyel 4.999 Ft-ért utazhatunk az egész ország területén a távolsági buszokon, vonatokon és HÉV-eken, míg a Vármegye24-et 999 Ft-ért használhatjuk korlátlanul helyközi közlekedésre az adott vármegyében.

 
Fontos, hogy a napijegyek csak a vonatok, hévek, kék és sárga volánbuszok teljes vonalán vehetők igénybe, de például nem lehet velük felszállni a BKK járataira.
 
A két új napijegy típus abban különbözik egymástól, hogy a Magyarország24-gyel külön megváltott helyjegy birtokában a helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni, míg a Vármegye24 napijeggyel nincs erre lehetőség.
 
 

Milyen kedvezmények vehetőek igénybe?

 
A bérletek esetén a teljes árú mellett 90%-os kedvezménnyel lehet tanuló bérletet vásárolni.
 
Bérletek
Teljesárú bérlet ára
Tanuló bérlet ára
Országbérlet
18.900 Ft
1.890 Ft
Vármegyebérlet
9.450 Ft
945 Ft
 
A napjegyeknél pedig a teljesárú változaton túl kétféle kedvezménytípus maradt érvényben, az 50%-os kedvezménnyel megvásárolható napijegy és a díjmentes. Félárú napijegyet válthatnak többek között a 14 és a 25 év közötti fiatalok, valamint a közalkalmazottak, mint például a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók. Ingyen utazhatnak a helyközi járatokon a 14 év alatti gyermekek, a 65 év felettiek, és a nyugdíjasok, valamint a fogyatékkal élők és kísérőik, továbbá például a magyar igazolvánnyal rendelkezők évente 12 alkalommal.
 
 

Hogyan használhatóak az ország- és vármegyebérletek a BKK járatain?

 
Az országbérlettel és a Pest vármegyebérlettel lehet használni a budapesti tömegközlekedési eszközöket. Továbbra is érvényben maradt az a lehetőség, hogy akik Budapest-bérlettel rendelkeznek, a főváros közigazgatási határán belül utazhatnak bérletükkel a MÁV-START vonatain, a MÁV-HÉV és a Volánbusz-járatain.
 
2024. március 1-től csökkent a Budapest-bérlet ára, a teljes árú bérlet 8.950 Ft lett, tehát 500 Ft-tal kerül kevesebbe, mint a Pest vármegyebérlet.
 
kép forrása: Pexels
 
Szerző
Szabó Éva