Itt tudhatja meg, 2017-ben milyen kedvezményeket vehet igénybe az adózás során, illetve milyen nyomtatványokon és kinek adhatja le az adóelőleg-nyilatkozatokat.
 
 
Fontos, hogy 2017-ben is időben adják le a jogosultak az adóelőleg-nyilatkozat, hogy már az első havi fizetés számfejtésénél a munkáltató figyelembe vehesse a kedvezményt. Érdemes tehát már januárban, a bérszámfejtés előtt leadni a kedvezményről szóló nyilatkozatot.
 

Ezek az adóelőleg-nyilatkozatok 2017-ben

 
Adóelőleg nyilatkozat az adóelőleg meghatározása során figyelembe vehető költségekről - pdf, doc.
Családi kedvezmény nyilatkozat - pdf, doc.
Első házasok kedvezménye nyilatkozat - pdf, doc.
Külföldi illetékességű magánszemély nyilatkozata - pdf, doc.
Személyi kedvezmény nyilatkozat (súlyosan fogyatékos személyek részére) - pdf, doc.
 
A jogosultsági feltételeket, illetve a kedvezmények mértéket a nyilatkozatok végén, a tájékoztató részben találja.
 

Kinek kell leadni az adóelőleg-nyilatkozatot?

Sokan nem tudják, de az adóelőleg-nyilatkozatokat nem a NAV-nak, hanem a munkáltatónak vagy a rendszeres bevételt juttató kifizetőjének kell leadni.
 
Érdemes tudni, hogy az adóelőleg-nyilatkozat nem kizárólag munkáltató számára adható, hanem olyan kifizető felé is, aki összevonás alá eső rendszeres jövedelmet juttat Önnek. Ilyennek kell tekinteni különösen a havi, heti bért, munkadíjat, tiszteletdíjat, személyes közreműködés ellenértékét, egyéb juttatást. Ilyen kifizetőnek minősül például az a megbízó, aki rendszeresen juttat megbízási szerződés alapján díjat a magánszemélynek, valamint az is, aki rendszeres bérleti díjat fizet a magánszemélynek.
 

Mit kell tenni a leadás után?

Alapesetben a nyilatkozat leadása után nincs dolga az adózónak. Amennyiben viszont az év közben változás áll be a nyilatkozat tartalmával kapcsolatban, akkor új nyilatkozatot kell tennie, valamint, ha a jogosultság megszűnik, vissza kell vonni a nyilatkozatot
 
Fontos odafigyelni, hogy a nyilatkozat két példányban készüljön el, amelyből az egyik a munkáltatónál, a másik a munkavállalónál marad. Továbbá a feleknek a saját példányukat legalább 5 évig meg kell őrizniük.
 

Mi történik, ha jogtalanul vesz igénybe kedvezményt?

Ha a magánszemély a nyilatkozattételkor fennálló körülmények ellenére kedvezmény érvényesítését jogalap nélkül kérte, és így az adóbevallása alapján 10 ezer forintot meghaladó befizetési különbözet mutatkozik, a befizetési különbözet 12 százalékát különbözeti-bírságként kell megfizetnie.
Szerző
Ivanyos Judit