Egy tipikus hiba az adóbevallás elkészítésekor, hogy a kitöltő elfelejti aláírni a bevallást, így az érvénytelenné válik. Itt tudhatja meg, hogy az adóbevallón túl ki lehet jogosult a bevallás aláírására.
 
 

Adozó

Az adóbevallás hitelessége elsősorban az adozó aláírásával igazolható, ezért mindenképpen írja alá a főlap alján. Ellenkező esetben bevallása nem érvényes. Előfordulhat, hogy egyes melléklapokat is alá kell írni – ennek mulasztásával szintén érvénytelenné válik a bevallás. Éppen ezért érdemes tüzetesen elolvasi a bevalláshoz tartozó útmutatót a leadás előtt. Arról, hogyan javítható a bevallás a hiányzó aláírás, itt olvashat részletesebben.
 

Törvényes képviselő

Amennyiben az adozó helyett törvényes képviselője jár el, a bevallást neki kell aláírnia.
 

Szakértő

Érdemes tudni, hogy az adóbevallását adótanácsadó, adószakértő, okleveles adószakértő is aláírhatja. Abban az esetben, ha az adóbevallás elkészítése során az adózó a felsoroltak közreműködését igénybe veszi, az ellenjegyző neve (adóazonosító szám) mellett az erre szolgáló helyen az adótanácsadói vagy adószakértői igazolvány számát is fel kell tüntetnie. Ezeknek hiányában a mulasztási bírságot a NAV az adótanácsadó, adószakértő, okleveles adószakértő terhére rója ki.
 
Amennyiben az adóbevallását adótanácsadó, adószakértő, okleveles adószakértő
ellenjegyezte, akkor azt a bevallás első oldalán található (F) blokkjában az ellenjegyző aláírásával kell jeleznie.
 

Kiskorú?

Amennyiben az adóbevallás alanya kiskorú személy vagy egyéb ok miatt kell őt a törvényes képviselőjének képviselnie, akkor azt jelölni kell az adóbevallásban ("E" blok kitöltése). Ebben az esetben az „E” blokkban a törvényes képviselő, vagy a meghatalmazott neve mellett lévő kódkockát kell beikszelni, valamint a törvényes képviselőként vagy meghatalmazottként aláírni. Ilyenkor a törvényes képviselő, meghatalmazott adóazonosító jelét, természetes azonosító adatait és címét is meg kell adni.
Szerző
Ivanyos Judit