Véleményünk szerint érdemes utána nézni, hogy hány év volt az, mikor kizárták a kedvezményezettet, ugyanis az éveken keresztül történő kizárás már okot adhat arra, hogy ne válasszuk azt a szervezetet a következő évben.
 

Mik lehetnek a kizárás okai?

  • A kedvezményezett nem küldte meg az adóhatósághoz a 2008., 2009., 2010, vagy 2011. rendelkező évre vonatkozóan az adott évben január 01. és december 31. között részére átutalt szja 1%-os összeg felhasználására vonatkozó adatokat tartalmazó (08, 09, 10 vagy 11KOZ számú) elektronikus közleményt.
  • A kedvezményezett a közleményében számszaki hibás adatokat közölt, vagy nem az elszámolandó összeget szerepeltette, és az állami adóhatóság által az adatok javítására kitűzött határidőt elmulasztotta.
  • Az állami adóhatóság az átutalt szja 1%-os összeg közcélú tevékenységnek megfelelő felhasználásának az ellenőrzése során megállapította, hogy a kedvezményezett a közleményében valótlan adatot közölt.
 
Nyilván valóan az adóhatóság részéről is történnek tévedések, így az egyes adóévek között lehetséges az eltérés a kizárt szervezetek névsorát tekintve, illetve az első két pontban rögzített kizárási feltételek módosíthatóak, javíthatóak, így emiatt kizárt szervezetek a következő évben fel tudják általában használni az adó 1%-át.
 
Az utolsó pontban rögzített tényállás már viszont teljesen más megítélés alá esik, illetve ez egy hosszabb adóhatósági eljárást feltételez, azaz ehhez egy jogerős határozattal kell rendelkeznie a szervezetnek. Sajnos a kizárt szervezetekről szóló kimutatás az okot nem tartalmazza csak a kizárás évét, így csak ebből tudunk kiindulni, de ezt mindenképpen érdemes az évek összevetésével áttekinteni és levonni a megfelelő következtetéseket. Ez ne lepődjünk azonban meg, még teljes bizonyosságot így sem jelent az adó 1%-unk felajánlása szempontjából, de egy nagyobb valószínűséggel megvalósuló helyes döntést igen.
 
Az Adó1százalék.com szakértője:
Kneitner Lea
Igazságügyi és okleveles adószakértő