Mi a célja az eÁFA rendszernek?


Az adóhatóság számos adatra lát rá, mint a befogadott és kiállított számlák adataira, valamint a vámeljárások adataira is. Az eÁFA rendszer létrehozásának a célja, hogy a NAV a rendelkezésére álló adatállományt felhasználva megkönnyítse az áfabevallási kötelezettség pontos, jogszerű teljesítését, és csökkentse az adminisztrációs terheket.

A rendszer automatikus adókódokkal látja el a forrásadatokat, amely alapján azonosítható, hogy az adott ügylethez kapcsolódó bizonylat tételeinek a bevallás mely sorába, soraiba kell kerülniük. Természetesen az automata kódolás eredményét az adózó saját döntése alapján módosíthatja, ha például szeretné elhalasztani vagy arányosítani a bizonylat áfatartalmát.
Továbbá az eÁFA rendszer biztosítja a kimutatások (áfaanalitika) majd a bevallás tervezetének generálását is.
 


Mit lehet tesztelni már januárban az eÁFA felületen?


Januárban a felület csak lekérdezési szolgáltatásokat biztosít, 2024. február 1-től lesz lehetőség az áfabevallás benyújtására. A lekérdezések indításához az adózónak a NAV Online Számla rendszerébe kell bejelentkeznie, és az online számlaadatokról, az online pénztárgépi nyugták, valamint a vámeljárások adatairól, továbbá az adókódokról tájékozódhat. A felületen a 2023 decemberben érkezett forrásadatok találhatóak meg, amelyek folyamatosan bővülnek a 2024 januárban érkező forrásadatokkal.

 


Milyen funkciók érhetőek el februártól?


Februártól válik elérhetővé az összes funkció, lehetőség lesz
  • az adókód módosítására,
  • az időszakzárásra,
  • a bevallás tervezetének elkészítésére, előellenőrzésére és a bevallás beadására is.
 
Áfabevallásukat az eÁFA-ban először
  • a havi bevallási gyakoriságú adózók 2024. február 20-ig,
  • a negyedéves gyakoriságú bevallók 2024. április 20-ig,
  • az éves gyakoriságú adózók 2025-ben nyújthatják be.
 
Fontos megkötés, hogy csak azok az adózók használhatják az eÁFA felület funkcióit, akik egy adott bevallási időszakban összesen 100 ezer darabnál kevesebb számlát kezelnek. Valamint az 1-es áfakódú áfaalanyok esetleges áfakötelezettségüket továbbra is csak nyomtatványon teljesíthetik.
 
Forrás: NAV
kép forrása: Pixabay
 
Szerző
Szabó Éva