Sokan azért nem rendelkeznek adójuk 1+1%-áról, mert túl kicsinek ítélik meg az összeget, amelyet felajánlhatnának, pedig bármilyen kicsi összegről, még 0 forintról is érdemes rendelkezni.
 
 
Minden személyi jövedelemadót fizető magánszemély felajánlhatja adója 1%-át egy civil szervezet, valamint +1%-át egy elismert egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Fontos tudni, hogy csak olyan civil egyesület vagy alapítvány részére tehető felajánlás, amely rajta van a NAV regisztált kedvezményezettek listáján, illetve csak olyan egyház vagy kiemelt költségvetési előiránzat fogadhat 1%-ot, amely rendelkezik technikai számmal. Érdemes tehát rendelkezés előtt ellenőrizni, hogy az általunk választott kedvezményezett (egyház, civil szervezet) szerepel-e az alábbi listákon. Egy kedvezményezetti körből csak egyet lehet választani, tehát egy civil szervezetet, illetve egy egyházat/költségvetéi előirányzatot.
 

Mennyi pénzről érdemes rendelkezni?

Felajánlást természetesen nem kötelező tenni, de érdemes, mivel adója 1%-ával fontos feladatokért küzdő – többek között rászorulókat segítő – civil szervezetek és egyházakat támogathat. Arra is lehetőség van, hogy egy kedvezményezettet, például csak egy egyházat vagy civil szervezetet válasszon. Ha azonban nem rendelkezik, pénze a NAV-hoz kerül, és később az állam dönt annak sorsáról.
 
Sokan azért nem rendelkeznek adójuk 1+1%-áról, mert túl kicsinek találják a felajánlható összeget. Érdemes azonban tudni, hogy az adó 1% átlagos összege nagyjából 4000 Ft. Ám, ha belegondolunk, hogy évente több mint 4 millió adófizető magánszemély rendelkezhet 0 forintnál magasabb összegről, akkor összeadva ez jelentős támogatást jelenhet a civil szervezeteknek és egyházaknak. Nem is véletlen, hogy számos civil szervezet fedezi részben vagy teljes egészben 1%-os támogatásokból működését.
 
Fontos tudni, hogy a magánszemély is jogosult lehet a rendelkezésre, akinek a bevallásában fizetendő adója 0 forint (például adókedvezmények miatt). Egyházak részére még ebben az esetben is érdemes rendelkezni, ugyanis azok – az 1%-on felül – a kiegészítő támogatást a felajánlást tevő magánszemélyek száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján kapják, ezáltal még a 0 forintos rendelkezés is növeli az adott egyháznak juttatott állami támogatás mértékét.
 

Hogyan rendelkezhet adójának 1+1%-áról?

Az 1+1%-os felajánlásnak több útja is lehetséges. Az adóköteles magánszemély rendelkezhet adóbevallásával együtt, de ha azt valamilyen okból elmulasztja – attól függetlenül is – amelyhez a 16EGYSZA lap kitöltése szükséges.  A lehetséges rendelkezés típusokról itt olvashat bővebben
 
Az szja 1+1%-ról legkésőbb május 22-ig rendelkezhet, a határidő jogvesztő, így a késedelmes benyújtás érvénytelen. Az idei fontosabb adóbevallási határidőkről adónaptárunkból tájékozódhat.
 
Ha még nem tudja, kinek adja adója 1%-át, akkor böngésszen szervezet-keresőnk segítségével, adatbázisunkban több mint tízezer alapítvány és egyesület közül keresgélhet. Itt pedig az elismert egyházak adatlapjait találja. Minden szervezet/egyház alaplapján megtalálható a „Felajánlom” gomb, melyre kattintva oldalunk automatikusan kitölti a kedvezményezett nevére és adószámára az rendelkező nyilatkozat, amit ki is nyomtathat, és betehet az adóbevallás mellé a boritékba.
Szerző
Ivanyos Judit