Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az adózónak az egy százalék felajánlása csupán pár kattintás, a kedvezményezettnek azonban hatalmas segítség. hogy mennyire hatalmas? A NAV közzétette a kimutatást, forintosítva pontosan mennyire nagy segítség az átlag ember egy százaléka.
 
 
Szerencsére, nagyon sokan ajánlják fel egyházak számára az egy százalékot azok közül is, akik saját magukat nem definiálják vallásosként. A magyarországi egyházak nagy része a vallásos tevékenységen kívül a köz számára is nagyon hasznos funkciókat tölt be, ebben a korábbi cikkünkben olvashat például arról, a Magyar Katolikus Egyház tevékenységi köréről, itt pedig a Buddhista Misszió segítő tevékenységéről.

A személyi jövedelemadóegy százalékának az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról az 1996. évi CXXVI. törvény 6/A. § (3) rendelkezik, ennek értelmében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden évben tájékoztatást ad a szervezetek részére kiutalt összegről. A 2018-ban felajánlott egy százalékok alapján a lista így mutat:

adó egy százalék felajánlás

forrás: nav.gov.hu

 

A korábbi évekre vonatkozó kimutatások a Közérdekű adatok/Üvegzseb oldalon érhetőek el.

Szerző
Mirkó Anna