2021. január 1-től az áfabevallás részét képező belföldi összesítő jelentésekben (M-lap) történt változás. 
 
A módosítás azokat az adóalanyokat érinti, akik belföldi partnereiktől olyan végszámlát kapnak, amelynek volt korábban előlegszámlája és jelentési kötelezettség alá esik.
 
Amennyiben egy adóalany korábban előleget fizetett, a belföldi összesítő jelentésben a kibocsátott számláról, valamint a fizetett előleg figyelembevételével adódó különbözetről kell adatot szolgáltatnia. Az áfa bevallás elkészítéséhez mostantól ezeket az információkat is ki kell nyerni a cég számviteli rendszeréből.
 
Mi változik a gyakorlatban?
 
A következő lehetőségeket választhatjuk:
 
1. Manuális M-lap kitöltés
 
Minden olyan belföldi számláról manuálisan adatot kell szolgáltatni az M-lapon, amelyhez kapcsolódóan adólevonási jogot érvényesít az adózó. Ez a módszer jelentős plusz teherrel járhat.
 
2. Automatizált M-lap kitöltési megoldás saját rendszerben
 
Akik olyan ERP rendszert használnak, melyben az M lapok automatikusan generálódnak, azok számára a végszámla, előlegszámla adatok betáplálását kell megtenni. Érdemes emellett ezeket az adatokat automatikusan a NAV online számla rendszerrel is összevetni, hogy a NAV-nál is azok az adatok érhetőek-e el mint az ERP-ben.
 
3. Automatizált M-lap kitöltési megoldás a NAV online számlából
 
Ha az M-lap összeállítása nem történik meg automatikusan a saját ERP rendszerben, választhatjuk az automatizált online számla lekérést. Mivel a végszámla és előlegszámla adatokat a NAV online számla rendszerben a beszállítók beküldték, így onnan ezek lekérése könnyen megoldható.
 
A végszámláról történő adatszolgáltatás esetén a teljesített ügylet teljes adóalap és adóösszegét fel kell tüntetni, és a nyomtatvány egy új oszlopában „V”-végszámla” jelöléssel el kell látni. Új sorban az előjellel csökkentett részt is szerepeltetni kell és „KÜL”-végszámla előjelleggel csökkentett értéke” jelöléssel ellátni.
 
Ha a cég nem végszámláról szolgáltat adatot– hanem pl. előlegszámláról – az “előlegből adódó különbözet” nevű oszlopot nem kell kitölteni. Nullás végszámla nem jelentendő M-lapon, hiszen ott nem is érvényesíthet az adózó adólevonási jogot.
 
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya