Kórházban lenni senkinek sem könnyű - főleg egy kisgyereknek, aki még nem érti, mi történik vele. Amikor minden olyan félelmetes, a szülő az egyetlen biztos pont! Akihez odabújhat, aki fogja a kezét. Aki akkor is tudja, hol fáj és mire van szüksége, ha olyan pici, hogy még nem tudja elmondani.

Hónapokat töltenek kórházban azok a gyerekek, akiknek daganatos vagy más súlyos betegség miatt a csontvelő-traszplantáció az egyetlen esélyük a gyógyulásra. Mivel a budapesti DPC kórházban az ország minden pontjárül érkeznek a kis betegek, a családok számára gyakran nehézséget jelent, hogy a kezelések ideje alatt végig a gyermekük mellett lehessenek.

Egy gyereknek sem szabadna egyedül lenni a kórházban!
 
Ha otthon beteg a gyerek, szülőként el sem akarunk mozdulni mellőle, igaz? Egy idegen helyen otthagyni pedig - még ha a legjobb orvosok és legkedvesebb nővérek vannak is mellette - a legnehezebb dolog.
 
 
Ma már minden gyereknek joga van ahhoz, hogy a szülő mellette tartózkodjon a kezelések alatt, sőt akár éjszakára is. A gyakorlatban a kórháztól való távolság még mindig sokak számára megnehezíti ezt.

Hiszen közben helyt kell állni a munkában is, gondoskodni kell a testvérekről, az otthonuk pedig akár több órányi utazásra is lehet az intézménytől.


Több, mint egy lakóhely...


Az érintett családok nehézségeivel szembesülve 15 évvel ezelőtt megálmodták és létrehozták a Démétér Házat a Szent László kórház területén. Egy hiánypótló kezdeményezés, mely biztosítja a daganatos beteg gyerekeknek szüleik állandó jelenlétét.
 
 
A Démétér Alapítvány munkatársai nap mint nap tapasztalják, milyen hatalmas könnyebbség a családoknak, hogy a ház kényelmes szobáiban, együtt tölthetik a gyógyulás legnehezebb hónapjait.


A Démétér Ház azonban több, mint egy ideiglenes lakóhely!


"Nem csak lakhatást adunk, hanem azt szeretnénk, ha második otthonuknak éreznék ezt a házat a családok. És így is érzik! A gyerekek a kórházban már azt várják, hogy mikor költözhetnek át ide. Tudják, hogy itt kényelmes ágy és sok játék várja őket, és egy hatalmas lépést tehetnek a hazavezető úton" - meséli Sedlák Gabriell, a Démétér Alapítvány vezetője.

Az Alapítvány egyik fő gondolata, hogy gyógyulni nem csak fizikailag, hanem lelkileg és szociálisan is kell. Ezért élményekkel gazdagítják a hétköznapokat, vidám programokat szerveznek a gyerekeknek, és lelki támogatást nyújtanak a szülőknek. Céljuk egy olyan komplex program biztosítása, ami minden téren segíti a gyerekek gyógyulását, a család lelki erejének megőrzését, és a visszatérést az egészséges életbe.
 
 
Ha adód 1%-át a Démétér Alapítványnak ajánlod fel, nem csak az itt gyógyuló családokat támogatod, hanem azt a törekvést is, hogy egy gyerek se legyen egyedül a kórházban!

A Ház az elmúlt 15 évben folyamatosan bővül, fejlődött. Ma már 14 apartman, két közös konyha, tanuló- és tornaszoba, pszichológus foglalkoztató és tágas nappali biztosítja a lehető legjobb körülményeket a kis betegeknek. 

A fejlődés most sem ér véget: idén a kert rendbetétele a cél, hiszen a gyerekek gyógyulásához fontos a szabadtéri játék, mozgás.
 
 
Jövőre pedig további különleges fejlesztő játékokkal bővítenék a teret, létrehozva egy igazi Meseparkot a kórházban lévő gyerekeknek.

Az idei adó 1%-os támogatásokat az ország első kórházi Meseparkjának megépülésére fordítják!

A tervezett Meseparkról és a Démétér Alapítvány működéséről itt olvashat:

Adó 1%-ával támogassa, hogy itthon is világszínvonalú körülmények között gyógyulhassanak a gyerekek!

Adószámunk: Démétér Alapítvány - 18256110-1-43