A daganatos gyermekek gyógyulását szeretnéd támogatni, de nem igazodsz ki a rengeteg segítő alapítvány között? Cikkünkben útmutatást találsz, mi alapján válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat.
 
 
Több mint 50 daganatos gyermekeket segítő alapítvány működik jelenleg Magyarországon, de igen nehéz megmondani, hogy pontosan melyik mivel támogatja a rákos gyerekeket. Ezért a legegyszerűbben úgy járhatjuk körbe a témát, ha összeszedjük, milyen segítséget nyújtanak ezek a szervetek: (Fontos leszögezni, hogy nem minden alapítvány foglalkozik az összes felsorolt tevékenységgel.)
 • Prevenciós programokat szerveznek a kisgyermekes családok számára. Oktatásokat tartanak, figyelemfelhívó anyagokat készítenek.

 • Szociális alapú segélyt nyújtanak a daganatos gyermekek családjainak. Élelmiszer csomagokat készítenek, vagy pénzalapú támogatással segítik a megszorult családokat.

 • Vidám programokkal kedveskednek a kórházban gyógyuló kisgyermekeknek, hogy elviselhetőbb legyen az ottlét.

 • Szállást biztosítanak a vidéki szülőknek, hogy közel maradhassanak beteg gyermekükhöz a kezelések ideje alatt is.

 • Tárgyi vagy pénzbeli adományokkal segítik a kórházak működését.

 • Ingyenesen szállítják a beteg gyerekeket a különböző kezelésekre, vizsgálatokra.

 • A kórházból hazaköltöző gyermekek számára segítik előteremteni az otthoni lábadozáshoz szükséges steril környezetet.

 • Táborokkal, közösségi programokkal segítik a rehabilitációt és a visszaszokást a mindennapokhoz.

 

Vannak országos szintű szervezetek, akik minden beteg gyermeknek és családjának segítenek helytől függetlenül.

 

De létezik szinte minden megyében, külön az adott kórházi osztály kis betegeinek megsegítésére létrejövő helyi alapítvány is, ha inkább a saját lakhelyedhez legközelebb eső szervezetet támogatnád.

 

Közös vonásuk, hogy bárhol is tevékenykednek, ők a beteg gyermekek körülményeit és mindennapjait teszik jobbá, szebbé vagy egyszerűbbé.

 

 

Az daganatos gyermek alapítványok közül egyedül a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat, vagyis ismertebb nevén a Gyermekgyógyítók lóg ki, hiszen ez az egyetlen szervezet, ami közvetlenül a gyermekek gyógyítását segíti elő.

 

A Hálózat tagja az összes Magyarországon tevékenykedő gyermekonkológus, és a gyermekonkológiai központokban dolgozó nővérek, ápolók és egészségügyi szakemberek.

 

A több mint 50 évvel ezelőtt alakult alapítvány célja a mai napig az, hogy a daganatos gyermekek túlélési esélyét minél magasabbra feltornázzák. Ez sikerült is: az akkori szinte halálos ítéletnek számító daganatos betegségekkel diagnosztizált gyermekek túlélésére 15% esély volt, ma ezek a gyerekek 85%-os aránnyal gyógyulnak meg, hála az orvosi összefogásnak.

 

"Amióta itt vagyok, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatnak, az itt dolgozó orvosoknak, Kriván főorvos úrnak [az alapítvány elnöke] is köszönhetően valami döbbenetes fejlődés ment végbe. Új eljárások, új terápiák, új gyógyszerek jelentek meg. Annyiszor eszembe jut, hogy ha mindez korábban rendelkezésünkre áll, akkor hány és hány gyereket lehetett volna megmenteni." - gondol vissza Mariann, helyettes-főnővér

 

 

Míg a legtöbb alapítvány segítséget nyújt a mindennapok átvészeléséhez, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat a beérkezett adományokat gyógyítására fordítja:

 • Modern orvosi műszereket vásárolnak az ország 8 gyermekonkológiai centruma számára

 • Orvosaik folyamatos továbbképzését, külföldi tanulmányi kiküldetéseit finanszírozzák

 • A legújabb nemzetközi orvosi protokollok bevezetésével biztosítják a világszínvonalú ellátás lehetőségét itthon is minden daganatos gyermek számára

 

Ha Te is az egyetlen gyermekdaganat gyógyítással foglalkozó, orvosokból és nővérekből álló szervezetet, vagyis a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot támogatnád adó 1% felajánlásoddal itt találod adószámukat:

 

Magyar Gyermekonkológiai Hálózat - 18137587-1-43

 

Ne feledd, az adó felajánlás neked nem jelent extra költséget, de számukra valódi segítség lehet!

 

Ha többet olvasnál a Gyermekgyógyítók munkájáról és céljaikról itt megteheted: https://www.gyermekdaganat.hu/1szazalek