A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat, ismertebb néven a Gyermekgyógyítók több mint fél évszázada állnak a daganatos gyermekbetegségekkel küzdő kis páciensek és családjaik szolgálatában. Az alapítvány, amely az ország minden gyermekonkológusát és gyermekhematológusát összefogja, nap mint nap azon dolgozik, hogy a daganatos gyerekek életminőségét javítsa, a kezelések késői mellékhatásait minimalizálva.

 

Dr. Egyed Bálint, tehetséges Jövő Gyógyítója díjas orvos szavaival élve:

 

„A daganatos gyerekek esetében nem az a cél, hogy néhány évvel meghosszabbítsuk az életüket, ez nálunk teljes kudarc. Hanem az, hogy a kezelések késői mellékhatásait elkerülve teljes életet tudjunk nekik adni. A daganat ne legyen több, csak egy rossz gyerekkori emlékkép.”

 

Ez a felfogás hajtja előre a Hálózatot, hogy a legmodernebb diagnosztikai és terápiás eljárásokat honosíthassuk meg hazánkban is, ezzel segítve a daganatos gyermekeket egy teljes értékű, késői mellékhatás mentes élet felé.

 

 

Az elmúlt évtizedek során óriási előrelépést tettünk. 52 évvel ezelőtt még kis betegeink többségének halálával kellett szembenéznünk. Ma már büszkén mondhatjuk, hogy a magyar daganatos gyerekek 80-85%-a győztesen kerül ki a csatából. Ez nemcsak orvosi, hanem emberi győzelem is, hiszen minden egyes gyermek élete számít.

 

A gyógyszeripar fejlődésének köszönhetően új kezelési módok állnak rendelkezésre, amelyek célzottan támadják a daganatot kiváltó sejteket, így elkerülhetők a kemoterápia és a sugárkezelés agresszív mellékhatásai. Elképzelhetjük úgy, mint egy nagyon pontos célzó berendezést, ami csak a rossz sejteket találja el, a jókat pedig békén hagyja.

 

Az ilyen típusú kezelésekhez szükséges molekuláris vizsgálatokat és a biostatisztikai kiértékelést szervezetünk vezette be az országban. Ez a program óriási lépés a gyermekonkológia területén, és reményt ad a jövő generációinak.

 

 

Először is, egy nagyon részletes vizsgálattal kezdünk, ami azt jelenti, hogy a beteg gyermek daganatából vagy véréból veszünk egy kis mintát, és ezt nagyon alaposan megvizsgáljuk. Ezzel a módszerrel rengeteg információt gyűjtünk össze arról, hogy miért alakult ki a rák. Képzeljük el, mintha egy hatalmas könyvtárat böngésznénk át, ahol minden könyv egy kis részletet árul el a rák okairól.

 

Ezután egy különleges "szűrőt" használunk, ami segít nekünk kiválasztani, hogy melyik könyveket kell igazán alaposan elolvasnunk, vagyis melyik géneket kell megvizsgálnunk közül a sok ezer lehetőség közül. Így megtudhatjuk, melyik sejtek okozzák a problémát.

 

Miután összegyűjtöttük és elemeztük az összes információt, egy szűkebb csoportot tudunk megcélozni, ami sokkal eredményesebb, mint ha minden sejtet megpróbálnánk egyszerre támadni. Bár ez a módszer még nem tökéletes, már így is nagy segítséget nyújt a kezelésben.

 

Jelenleg még nincs mindenre gyógyszer, de a gyógyszergyárak folyamatosan dolgoznak és hónapról-hónapra teszik elérhetővé a legújabb terápiás szereket.

 

Ez a módszer tehát azt eredményezi, hogy a már most is bíztató eredményeket hozó célzott kezelések az elkövetkező néhány évben még hatékonyabbá és kevésbé károssá válnak. Ezáltal a gyermekrák kezelése egyre eredményesebb és könnyebb lesz mind a gyerekek, mind a családok számára.

 

 

Most Neked is lehetőséged van részt venni ebben a misszióban. A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával hozzájárulhatsz a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat által végzett életmentő munkához. Támogatásoddal segíthetsz abban, hogy további speciális eszközöket vásárolhassunk és tehetséges orvosainkat tovább képezhessük.

 

Hozzájárulásod nem csak egy adószázalék: ez egy befektetés a gyermekeink jövőjébe, biztosítva számukra a lehetőséget, hogy teljes életet élhessenek.

 

Együtt, összefogásban többre vagyunk képesek. Ajánld fel adód 1%-át a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatnak, és vegyél részt Te is a jövőbe irányuló gyógyításban!

 

Magyar Gyermekonkológiai Hálózat - 18137587-1-42

 

Ne feledd, az adó 1% rendelkezés neked nem jelent extra költséget, de számukra valódi segítség lehet!

 

Ha többet olvasnál a Gyermekgyógyítók munkájáról és céljaikról itt megteheted: https://www.gyermekdaganat.hu/1szazalek