A magánszemély a munkáltató közreműködésével is eleget tehet az adókötelezettségének, ha a munkáltató vállalja az adó megállapítását.
 
 

A 2016-ban érvényes adóbevallási típusokról és leadási határidőkről itt olvashat.

 
A magánszemély február 2-ig írásban, a 14NY29 számú nyilatkozat kitöltésével kérheti, hogy az előző évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója állapítsa meg és számolja el a különbözetet. A nyilatkozat és a hozzá tartozó tájékoztató letölthető a NAV honlapjáról. Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, (14NY30. számú) nyilatkozatában ezt a tényt is közölnie kell.
 
A munkáltató nem köteles elfogadni a magánszemély adómegállapítást kérő nyilatkozatát. Abban az esetben, ha a munkáltató nem vállalja a munkáltatói adómegállapítást, úgy köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának lehetőségéről.
A magánszemély akkor kérheti a munkáltatói adómegállapítást, ha az előző évben kizárólag a munkáltatójától – egymást követően fennálló munkaviszonyok esetén a korábbi munkáltatóktól – szerzett bevallási kötelezettség alá eső, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott jövedelmet. A magánszemély az adómegállapításhoz szükséges igazolásokat, ideértve a korábbi munkáltatótól kapott igazolást is, március 20-áig köteles a munkáltatójának átadni.
 
Amennyiben a munkáltató készíti el a munkavállaló adóbevallását, úgy a magánszemély legkésőbb május 11-ig jogosult elküldeni az adó 1+1 felajánlásához szükséges rendelkező nyilatkozatot a munkavállalónak (lezárt, adóazonosító jellel ellátott, a ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg aláírt postai borítékban). Amennyiben határidőben nem rendelkezik az szja 1+1 százalékról, úgy május 20-éig lehetősége van még a magánszemélynek közvetlenül a NAV-nak elküldeni a nyilatkozatot.