Bemutatkozás


A CIVILEK A PALOTANEGYEDÉRT EGYESÜLET

 

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) 2008-ban alakult közhasznú társadalmi szervezet. Célja, a Palotanegyedben élők érdekképviselete mellett, Belső-Józsefváros felvirágoztatása, kulturális örökségének megóvása és ismertté tétele, a Palotanegyed kulturális és szórakoztató szolgáltatásainak továbbfejlesztése és a negyedbeli lokálpatriotizmus erősítése.

 

Az Egyesület támogatja a helyi művészeti és alkotótevékenységet kiállítások, koncertek, művészeti előadások és más, a helyi kötődés kifejezésére alkalmas újszerű kezdeményezések szervezésével. Törekszik a Palotanegyed zöldfelületének növelésére, rendben tartására, parkosítására; a negyed közterületeinek biztonságosabbá tételére, szépítésére.

Az Egyesület értékmegőrző és értékmentő központként kívánja egybefogni és lehetőségeihez mérten összehangolni a negyedbeli fejlesztéseket célzó önálló tevékenységeket, magára vállalva az ehhez szükséges szervezési és közvetítési feladatokat. Emellett a negyedben élő, tanuló ifjúság szabadidős programjaihoz kíván nívós és kulturált terepet biztosítani. 

Egyesületünk, elhivatott vezetőinek, tagságának és népszerű programjainak köszönhetően, hamarosan nagy ismertségre tett szert és a hivatalos szervezetek, testületek (pl. Önkormányzat) partnerként fogadták. 2011 nyarától szervezetünknek új elnöke van Perényi László személyében és a vezetőségben is több változás történt. Változatlanok azonban az egyesületi célok és tenni akarásunk a minél élhetőbb és szebb közvetlen környezetünk kialakítása érdekében. 

A megjelenési keretek adta korlátok miatt nehéz lenne részletesen ismertetni, hogy mi mindent szerveztünk egyesületi céljaink megvalósítása érdekében. Rövid felsorolás, csak a legemlékezetesebb eseményekből: gyereknap, negyedbeli séták, fotópályázat, helytörténeti pályázat, virágosítási akciók, Palotanegyedi Fórumok, helytörténeti szabadegyetem a Kossuth Klubbal közösen. 

Úgy érezzük, eddigi eredményeink feljogosítanak arra, hogy a jövőben még aktívabban, még több taggal vegyünk részt a Palotanegyed életének formálásában, hangot adva az itt élők kívánságainak, elvárásainak. Ugyanakkor szeretnénk, ha minél többen megismernék a Palotanegyed szépségeit, nevezetességeit, egyre többen csatlakoznának hozzánk műemlékeink, helytörténeti nevezetességeink megóvásában és minél többen részeseivé válnának kulturális tevékenységünknek.

 

Célkitűzéseink megvalósításához folytatjuk az eddig már tizenegy alkalommal sikeresen megrendezett Palotanegyedi Fórum vitaesték szervezését, ahol a környezetünk érdeklődő lakossága közvetlenül értesülhet az önkormányzat vezetőitől, az egyes projektek menedzsereitől a negyedet érintő aktuális változások (útfelújítások, forgalmi rend, építkezések, közterületi felújítások) részleteiről, ütemezéséről. Véleményünknek hangot adva kezdeményezői és formálói lehetünk a negyedet érintő fejlesztéseknek, beruházásoknak!

 

Szeretnénk, ha a negyed intézményei, üzleti vállalkozásai és az itt élők, ide járók/látogatók közötti kapcsolat is erősödne. Ennek elősegítése érdekében, támogatási megállapodás keretében, lehetőséget biztosítunk írott- és elektronikus kiadványainkban a negyed intézményeinek, vállalkozásainak tevékenységük, szolgáltatásaik bemutatására. Megszerveztük és 2012-től bevezettük a CaPE-tagsági kártyát, amely tagjaink számára, sok esetben igen jelentős kedvezményeket biztosít helyi vásárlásaik, fogyasztásaik során. Meggyőződésünk, hogy ez tovább erősíti a negyedben élők és munkálkodók közötti megértést, együttműködést és a piacbővülést.

Mire használtuk fel?


  • Minden évben tagjaink számára CaPE-tagsági kártyát adunk, amely tagjaink számára, sok esetben igen jelentős kedvezményeket biztosít helyi vásárlásaik, fogyasztásaik során.

 

  • Palotanegyed tereinek virágoztatására, zöld területeinek növelésére, közterületeinek szépítésére. 

 

  • Nívós gyerek-, ifjúsági-, felnőtt programok szervezésére (pl.: Bródy Piknik, Bródy Ősz, Gyermeknap, Palotanegyedi esték).

 

  • Közösségépítő programok, fórumok szervezésére.

Képgaléria