Személyi jövedelemadónk 1 százalékát számos tevékenységet végző civil szervezetnek felajánlhatjuk. Rendelkezhetünk az szja 1 százalékáról állatvédő, gyermekmentő, egészségmegőrző, környezet- és természetvédelemmel foglalkozó szervezetnek, de akár oktatási, szabadidős, szociális, tudományos, kulturális és közrendi fejlesztéseket is támogathatunk.
 
2015-től minden olyan szervezet, amely az adott évben részesülni kíván a felajánlásokból az azt megelpzp évben regisztrálnia kell az adóhatóságnál. Érdemes megnézni, hogy a választott szervezet rajta van-e a regisztrált kedvezményezettek listáján, ha nincs rajta, akkor felajánlást sem fogadhat.
 
Ha közvetlen kapcsolatunk nincs egyetlen civil kedvezményezettel sem, akkor érdemes lakóhelyünk környezetében tájékozódni, illetve a hozzánk közelálló, közvetve, vagy közvetlen módon érintett tevékenységekről tájékozódni.
 
Az Adó1százalék.com oldal kedvezményezett keresőjében egyszerűen kereshet több ezer civil szervezet és elismert egyház / kiemelt költségvetési előirányzat közül, így kényelmesen tájékozódhat azon szervezetekről, akiknek az adó 1+1%-át felajánlhatja.
 
Mielőtt felajánljuk valamely civil szervezetnek a személyi jövedelemadó 1 százalékát, célszerű tájékozódni a rendelkező évben jogosult civil szervezetekről, ugyanakkor utánajárnunk a kizárt civil kedvezményezettekről.
 
A www.birosag.hu oldalon meg lehet keresni, hogy egy-egy civil szervezet bejegyzésre került-e valaha, és jelenleg milyen státusszal bír. Az alapadatokon kívül a jövőben a szervezetek számviteli beszámolói, és közhasznú mellékletei is olvashatóak.