Kedvezményezett neve: Budai Szerb Ortodox Egyházmegye
Technikai szám: 0420
 

Budai Szerb Ortodox Egyházmegye bemutatása

A szerb ortodox egyház egyike a tizenöt önálló ortodox egyháznak. Istentiszteleti nyelve az egyházi szláv és a modern irodalmi szerb.
 
Püspöke Lukijan Pantelić budai püspök, a temesvári szerb ortodox egyházmegye adminisztrátora. A püspöki helynök Vojiszláv Gálity protoierej-sztavrofor. Három esperessége van: a budai (székhelye: Szentendre, esperese: Lazar Pajtić protoierej) a mohácsi (székhelye: Mohács, esperese: Lazar Pajtić protoierej) és a szegedi (székhely: Szeged, esperese: Pavle Kaplan protonamesnik).
 
Két monostor tartozik hozzá, az egyik Ráckevén (Pest megye) található, temploma az Istenszülő elhunytának van szentelve; a másik Grábócon (Tolna megye), temploma a Szent Arkangyaloknak van szentelve.
 
A püspökség székhelye Szentendrén van. Itt található az a gazdag gyűjtemény is, amely az ország minden részéből bemutatja a hazai szerbség értékes egyházművészeti kincseit, régi ikonokat, díszes kelyheket, papi ruhákat és evangéliumokat, valamint kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyveket. Itt őriznek több, a középkori magyarországi szerb monostorok és templomok jogait biztosító császári és szultáni okiratot.