Bemutatkozás


A Mosolykommandó Alapítványt (korábbi nevünkön Gyógyító Bohócdoktorok Alapítványt) 2015-ben szegedi fiatalok alapították, abból a célból, hogy társadalmi felelősségvállalással, betegek és rászorulók élethelyzetének a javítása céljából önkéntes munkát végezzenek. Legfőbb céljuk a rászorulók, elsősorban gyermekekrészére történő mentális gondozás, segítségnyújtás a szakszerű és megfelelő orvosi és szociális ellátás érdekében, a szociálisan rászoruló családok és gyermekek támogatása, érdekvédelme, részükre programok szervezése. Ennek érdekében az alapítvány adományokat gyűjt, és támogatja, segíti a szociálisan rászorulókat. Kórházakban, intézményekben és otthoni gondozás alatt levő gyermekeket keres fel, és gyógyulásuk elősegítése érdekében szórakoztató, terápiás programokat szervez.

 

Bohócdoktor csapatunk évek óta segíti a beteg gyerekek gyógyulását. Felemelő érzés látni a gyermekek szemében a csillogást, amikor – hacsak egy rövid időre is de – elfelejtik, hogy kórházban vannak, és felszabadultan tudnak nevetni, játszani. Szilárd meggyőződésünk, hogy bohócdoktori tevékenységünk, vidámságközpontú terápiás programjaink nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a mentális gyógyulást elősegítsék. Bohócdoktoraink nevetésterápiája a vidámság pozitív hatásait használja ki, mely napjainkban igen fontos része lett a kórházi, intézményi ellátásnak. A legtöbb orvos nagy jelentőséget tulajdonít az önkéntes nevettetők heti látogatásaink, hiszen  a terápia megtanít szembenézi a félelmekkel, így a vidám vizit bizonyítottan javítja a beteg gyermekek gyógyulási esélyeit. Egyes kutatások és Gyógyító Bohócdoktoraink tapasztalata szerint is egy idő után a fogyatékkal élő betegeknél olykor a gyógyszeres kezelést is helyettesítheti a nevetésterápia.

 

Munkánk során nap mint nap szembesülünk komoly társadalmi problémákkal. Amíg a gyermek felszabadultan játszik a részére elkészített lufikutyával, addig a szülők mesélnek. Mesélnek otthoni gondokról, nehézségekről, kihívásokról. Mesélnek arról, hogy a kötszert és a gyógyszert maguk vásárolják és viszik be a kórházba. Mesélnek arról, hogy a villanyszámla befizetése helyett élelmiszert tudnak csak vásárolni. Mesélnek a gyermek gondozása, felügyelete miatt megszűnt munkahelyekről. Mesélnek téli hónapokról, amikor nem tudnak mivel fűteni otthon.

Komoly céljaink vannak azért, hogy a napi szintű problémákra megoldást találjunk. Hogy az elkeseredett, reményvesztett szülők részére támaszt nyújtsunk, segítő kezet adjunk. Ha kell tüzelőfát rakodunk, ha kell kötszert vásárolunk. Ha kell, mindezek érdekében adományokat fogadunk, és támogatókat keresünk. Mert szükség van a munkánkra, és ezt mi elkötelezetten, és önzetlenül végezzük!

 

Mire gyűjtünk?


Elsősorban a működésünkre, és az alapszabályunkban megfogalmazott céljaink megvalósítására (szociális segítség nagycsaládosoknak, kórházi bohócdoktori program, élelmiszergyjtések rászorulóknak stb.)

 


Mire használtuk fel?


A www.bohocdoktor.hu oldalunkon részletes beszámolókat publikáltunk az összes magvalósított programunkról. Ilyenek voltak: sorozatos (heti rendszerességű) kórházi bohócdoktori vizitek, élelmiszergyűjtő kampány, és akció, karácsonyi nagycsaládosokat támogató akció, véradás, rendelők meglátogatása, helyi civil kezdeményezéseken (pl. Gyermekklinikának szervezett jótékonységi programok) való személyes részvétel.

 


Képgaléria