Bemutatkozás


2021. Április 1.-én két magyar fél megalapította a SpaceBuzz Hungary Oktatástámogató, Klíma- és Környezetvédelmi Alapítványt.

 

A SpaceBuzz® program a gyerekeket felkészíti és elviszi egy virtuális űrutazásra, melynek során új és hatékony oktatási módszeren keresztül ismerkednek meg a világűrrel, a Földdel és a műszaki tudományokkal.

 

A SpaceBuzz® Oktatási Program célja, hogy a jövő generációjának klíma- és környezetvédelmi gondolkodása, magatartása felelősségteljessé váljon, érdeklődésük a STEM tárgyak felé forduljon. Célunk eléréséhez eszközünk az élményalapú, STE(A)M oktatás. A gyerekek megismerik a világűrt, naprendszerünket, bolygónk élő és élettelen környezetét és egy VR űrutazás során megtapasztalják az úgynevezett „Áttekintő Hatást”. Úgy láthatják Bolygónkat, ahogy azt csak az űrhajósok látják a világűrből.

 

Tevékenységünk tantermi és/vagy szakköri oktatás. Élményalapú, STE(A)M oktatásunk (12 lecke, ahogy mi mondjuk küldetés) során a gyerekeket játszva ismerik meg a Világűrt, Naprendszerünket, Bolygónk élő és élettelen környezetét és készítjük fel őket egy VR űrutazásra. A VR űrutazás során úgy látják a Földet, ahogyan azt csak a világűrben járt űrhajósok és űrturisták látják. Ezáltal megtapasztalják az úgynevezett „Áttekintő Hatást”. Felismerik a bolygónk és légkörének, – amely lehetővé teszi a földi életet, – sérülékenységét. Tudatosul bennük az emberi tevékenység és részben ennek eredményeként bekövetkező klímaváltozás hatásai (esőerdők pusztulása, jégsapkák, jégfelületek olvadása, sivatagosodás, légszennyezés, túlhalászat stb.). Tevékenységünk során nem csak a gyereke körében érjük el, hogy klíma- és környezetvédelmi gondolkodásuk, magatartásuk felelősségteljesebbé válik, de közvetve hatást gyakorolnak szüleikre, családtagjaikra, barátaikra és ismerőseikre is.

 

Tanítási filozófiánk alapja az élményalapú oktatás. Ennek során a tanulók úgy jutnak a tudás birtokába, hogy észre sem veszik, tanulnak. Módszertanunk a STE(A)M oktatásra épül, azaz a természettudományi, reál tantárgyakat ötvözzük, humán tantárgyakkal. Az oktatáshoz biztosítjuk a tanulói munkafüzeteket, a tanári kézikönyvet, STEM útmutatót a tanároknak. Az iskolák speciális űrládákban kapják meg a küldetésekhez szükséges segédanyagokat, eszközöket. A tanárokat online felületen készítjük fel.

 

Mire gyűjtünk?


Forrásainkat arra használjuk fel, hogy

  • minél több magyar iskolának, határon innen és túl elérhetővé tegyük a térítésmentes SpaceBuzz® Oktatási Programot,
  • fejlesztjük folyamatosan a tananyagot (tanulói munkafüzet, tanári kézikönyv, STEM útmutató),
  • képezzük az oktatásban résztvevő pedagógusokat,
  • kinyomtatjuk a tanulói munkafüzeteket,
  • egy speciális űrládában eljuttatjuk az iskolákba a tanulói munkafüzeteket, az oktatáshoz/küldetésekhez szükséges anyagokat és eszközöket,
  • rendelkezzünk a SpaceBuzz-HU űrhajóval, amely a VR űrutazás eszköze
  • megvalósítjuk a magyar sajátosságoknak megfelelő VR filmet.
  • finanszírozzuk a az oktatáshoz kapcsolódó kutatásokat, elemzéseket,
  • megjelenjünk hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon,
  • erősítjük PR és kommunikációs tevékenységünket.

Mire használtuk fel?


Eddig forrásainkat arra használtuk, hogy:

  • létrehoztuk a SpaceBuzz® Hungary Oktatási tanagyagot,
  • 2022-ben egy pilot program keretében 21 iskola, 1500, 10 - 12 éves tanulóját vontuk be az oktatásba, felkészítettünk 70 pedagógus és azoknak a tanulóknak, akik a küldetéseket sikerrel teljesítették lehetővé tettük a VR űrutazást Budapesten, Hernádnémetin, Hódmezővásárhelyen és Zánkán,
  • részt vettünk több konferencián, kiemelve a XXIV. Köznevelési és Szakképzési Szakértői Konferenciát,
  • jelenleg tart 6 iskolában 355 diák részvételével, 17 felkészített tanár közreműködésével a II. pilot oktatási program
  • létrehoztuk és folyamatosan tartalommal frissítjük közössági média felületeinket (Facebook, YouTube, LinkedIn)

Képgaléria

Videó


https://youtu.be/SWedX5ZiAiI