Bemutatkozás


Szülők vagyunk, akik súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermeket nevelünk. Hasonló problémákkal küzdöttünk a múltban, és hasonló nehézségek várnank ránk a jövőben. Azért fogtunk össze, és hoztuk létre alapítványunkat, hogy segítsünk a hasonló helyzetben lévő családoknak. Küldetésünk a kacifántos (súlyosan fogyatékos) gyermekek/felnőttek és családjaik támogatása, életminőségének javítása, a társadalmi integrációjuk és családban maradásuk elősegítése. Főbb céljaink:

  • Rákosmentén (Budapest XVII.kerület) innen és túl élő sajátos nevelési igényű, azok közül is elsősorban a súlyos és halmozottan sérült, a jelen oktatási rendszerbe nem integrálható gyermekek komplex fejlesztésének és teljes körű nappali ellátásának biztosítása;
  • kacifántos gyermeket nevelő családok összefogása, sorstársi közösség kiépítése és támogatása, az inklúziót segítő programok megvalósítása;
  • hosszú  távon  egy  olyan  közösségi,  fejlesztő-  és  lakótér  kialakítása, mely a bölcsőtől a sírig kíséri és támogatja a sajátos igényekkel élő személyt és családját.

Főbb tevékenységünk Zugolyda működtetése, ahol súlyosan, halmozottan fogyatékos, tanköteles korú gyermekek iskolarendszerű fejlesztését, ellátását szervezzük meg utazó gyógypedagógusokkal, gyógypedagógus asszisztensekkel, gyógytornásszal, önkéntesekkel a hét négy napján. Egy gyerekszobábol indultunk utunkra, majd a helyi önkormányzat rendelkezésünkre bocsátott egy lepusztult ingatlant, amit rengeteg munkával, adományozóval, önkéntessel, azaz társadalmi összefogással szűk egy év alatt felújítottunk. 2018 decembere óta ez Völgyzugolyház bázisa. Tevékenységünket folyamatosan fejlesztjük, spektrumát szélesítjük. Rendszeresen tartunk rendezvényeket érintett és nem érintett családoknak, ép és kacifántos gyerkőcöknek, táborokat szervezünk, bővítjük az elérhető terápiákat. Munkánkat 2019-ben Jószolgálat díjjal jutalmazták önkéntesen végzett szociális munka kategóriában.

Mire gyűjtünk?


Alapvetően Völgyzugolyház működési költségeire gyűjtünk, speciális terápiák és élményprogramok finanszírozására, illetve rehabilitációs eszközökre. Célunk az érintett családok tehermentesítése, így terveink között szerepel egy hónapos nyári napközit bevezetni, illetve egy úgynevezett otthonsegítő szolgáltatást kiépíteni.


Mire használtuk fel?


A tavalyi felajánlásokból befolyt összeget Völgyzugolyház működési költségeire használtuk fel. Speciális kommunikációs eszköket szereztünk be, illetve a gyermekek állapotához, igényeihez igazodó extra gyógytornát biztosítottunk. Emellett befejeztük az udvar felújítását.


Képgaléria

Videó