Az idei évben több dologban is változtak az adó 1%-os felajánlás szabályai. Módosultak egyes határidők, változott az EGYSZA lap és szigorodott a kedvezményezetté válás feltétele is. Íme a legropogósabb információk az idei szja 1% rendelkezésről.
 
 

A 2016-ban érvényes szja bevallási szabályokról, nyomtatványokról és határidőkról itt tudhat meg többet.

 
2015-ben néhány dologban módosult a személyi jövedelemadó 1%-ának felhasználására vonatkozó jogszabály (1996. évi CXXVI. törvény). Íme az idei változások.
 

Változtak egyes határidők

Mivel egyes eredeti leadási időpontok hétvégére esnek, ezért ezek a határidők idén egy-két nappal eltolódtak. Egy példa erre, hogy eredetileg május 10-ig kell rendelkezniük adójuk 1%-áról azoknak, akik munkáltatói adómegállapítást kértek, idén azonban május 11-éig adhatják át a munkáltatónak a rendelkezést tartalmazó borítékot. 
 
Az idei szja határidőkről adónaptárunkban olvashat bővebben. 
 

Adatait eljuttathatja a választott szervezethez

Egy fontos változás, hogy 2015-től engedélyezheti, hogy nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét közöljék az Ön által kedvezményezettként megjelölt szervezettel. Ha megadja adatait, akkor a szervezet felveheti Önnel a kapcsolatot és tájékoztatást nyújthat az Ön részére. Ez azért hasznos, mert így információt kaphat a felhasználás menetéről, megtudhatja, hogy ténylegesen jó helyre jut-e a pénze. Az új szabályról részletesebben itt olvashat
 

Mely civilek fogadhatnak felajánlást?

Az idei évben kevesebb civil szervezet fogadhat felajánlást, mint az elmúlt években. Ugyanis változtak a kedvezményezetté válás feltételei. 2015-től az adóhatóság minden januárt 1-jén a internetes oldalán teszi közzé a regisztrált kedvezményezettek listáját, amelyben azok a civilek szerepelnek, amelyek részesülhetnek az idei felajánlásokban. Az a szervezet, amely nincs rajta a listán, nem fogadhat 1%-os felajánlást, így mindenképpen érdemes csekkolni a listát a nyilatkozat kitöltése előtt.
 

Mely egyházak fogadhatnak felajánlást?

Ahogy az elmúlt években, úgy 2015-ben sem változtak a technikai számok, tehát idén is 31 elismert egyháznak, valamint egy kiemelt költségvetési előirányzatnak ajánlhatja fel adója +1 százalékát.
 

Változott az EGYSZA lap

Módosult az szja 1+1%-ról szóló nyilatkozat, az EGYSZA lap is. Az egyik változás, hogy a két kedvezményezetti körbe tartozó szervezet (civil szervezet, egyház) részére egy nyilatkozaton kell rendelkeznie. Továbbá nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét is feltüntetheti a rendelkező nyilatkozaton. Az EGYSZA lap kitöltéséről részletesebben itt tájékozódhat