Több dologban módosulnak az egyes vállalkozók adózására vonatkozó szabályok. Jó hír például, hogy 2017. január 1-jétől a vállalkozói személyi jövedelemadó a vállalkozói adóalap nagyságától függetlenül egykulcsos lett, mértéke pedig a jelenlegi 10 százalékról (500 millió forint feletti adóalapnál 19 százalékról) 9 százalékra csökkent.
Emellett változott az adórendszeren belüli csekély összegű (minimis) támogatások adóévi értékének kiszámítására vonatkozó szabály is,  így az ezen támogatások adóévi összege az idei évtől megegyezik az adóévben érvényesített összes kedvezmény 9 százalékával.
 
Érdemes tudni, hogy a vállalkozói szja mértékének csökkenése kihatással van az egyéni vállalkozók által negyedévente fizetendő adóelőleg kiszámítására is, amelyet mostantól az adóelőleg-alap 9 százalékában kell meghatározni.
 

A kisvállalkozói kedvezmény is változik

Változik továbbá 2017-től a kisvállalkozói kedvezmény és a kisvállalkozások adókedvezmény is. A 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató, a vállalkozói személyi jövedelemadózás szabályait alkalmazó egyéni vállalkozó által a vállalkozói bevételből érvényesíthető kisvállalkozói kedvezmény esetében az évi 30 millió forintos felső korlátját eltörölték.
 
Mostantól tehát a kisvállalkozói kedvezmény összegének meghatározásánál kizárólag arra kell figyelemmel lenni, hogy az ilyen jogcímen igénybe vett kedvezmény nem lehet több, mint a vállalkozói bevételnek a vállalkozói költségeket meghaladó része.
 
Módosítják a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől felvett hitel kamata alapján érvényesíthető kisvállalkozások adókedvezményének mértékét is.
 
A változásnak köszönhetően:
  • a 2013. december 31-ét követően, de 2017. január 1-jét megelőzően megkötött hitelszerződések esetében a kamat 60 százaléka, de legfeljebb adóévenként 6 millió forint,
  • a 2016. december 31-ét követően megkötött hitelszerződések esetében a kamat teljes összege adókedvezményként vehető igénybe, így ezeknél a hitelszerződéseknél az adókedvezmény érvényesítésénél nem kell tekintettel lenni a 6 millió forintos felső korlátra.
 

Egyéni vállalkozók

Az egyéni vállalkozók esetében változtak a vállalkozói bevételnek és vállalkozói költségnek minősülő tételek figyelembe vételére vonatkozó szabályok, így az egyéni vállalkozónak a tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítésekor kapott előleget nem kell bevételként számításba vennie, a tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzésekor adott előleget pedig nem számolhatja el költségként.
 
Az egyéni vállalkozó által a saját tulajdonú személygépkocsi hivatalos célú használata esetén elszámolható általános személygépkocsi normaköltség mértéke kilométerenként 9 forintról 15 forintra emelkedett.
 
Változás ezekek mellett, hogy az egyéni vállalkozó jövedelmének megállapításakor nem vehető figyelembe költségként az egyéni vállalkozó szja-ja, vállalkozói szja-ja és a vállalkozói osztalékalap után fizetett szja-ja. A vállalkozói személyi jövedelemadó, illetve az átalányadózás szabályai szerinti adózásra történő áttérést megelőző időszakra vonatkozóan megfizetett egyszerűsített vállalkozói adó, a kisadózó vállalkozások tételes adója és a 40 százalékos mértékű adó költségként való elszámolására sincs lehetősége az egyéni vállalkozónak.
 
A vállalkozókat érintő változásokról bővebben a NAV oldalán tájékozódhat.
 

Február 27. adóbevallás!

Fontos tudni, hogy az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek február 27-ig adhatják le adóbevallásukat a NAV-hoz.
 
A 16SZJA adóbevallás része az EGYSZA lap is, amelyen adója 1+ százalékáról is rendelkezhet. Amennyiben még nem tudja, mely civil szervezetnek vagy egyháznak/kiemelt költségvetési előirányzatnak ajánlja fel adója 1+1 százalékát, böngésszen a több ezres szervezet-keresőnk segítségével. A civil szervezet, egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat adatlapjára kattintva oldalunk segítségével pár perc alatt felajánlhatja adója 1 százalékát.
Szerző
Ivanyos Judit