Nagyon sokszor tapasztaljuk a gyakorlatban, hogy egy-egy adóév után a visszautasított 1%-ok, vagy az adó 1%-ának fogadására képtelen szervezetek miatt nagyon sok magánszemély adózó úgy dönt, hogy nem ajánlja fel többet az adója 1%-át, mely a véleményünk szerint egy helytelen döntés, sokkal inkább a felajánlott adó 1%-ának felajánlásával kapcsolatban kellene egy egyszerű ellenőrzést végezni, így ezek a téves döntések kiküszöbölhetőek lehetnének.
 
 
Érdemes első körben az adóhatóság honlapján az alábbi linkre kattintva megnézni a személyi jövedelem adó 1%-ának utóbbi évi tendenciáit megnézni, azaz mely szervezetek kapták meg a felajánlott adó 1%-át, mely szervezetek nem, azaz kizárásra kerültek.
 
Erre a linkre kattintva teljes képet kaphatunk a 2016-ban kizárt szervezetekről:
http://ado1szazalek.com/adohirek/2016/kizart-kedvezmenyezettek-2016---civilek-akik-tuti-nem-kapnak-1-ot-306
 
Ezzel már egy előzetes felmérést is eszközölhetünk a saját magunk számára, hogy mely szervezeteknek egyáltalán nem érdemes felajánlanunk az adónk 1%-át, ugyanis nem lesz sikeres, hiszen 2016-ban nem tudják fogadni az adó 1%-át.
 
Így már megtalálhatjuk, hogy mely szervezetek részesültek ténylegesen az adó 1%-ából, illetve ki tudjuk keresni, hogy az általunk kiválasztott szervezet részesült-e, ténylegesen képes volt-e fogadni az adó 1%-át, ugyanis az alábbi táblát kapjuk, ahol mind az Excel mind a pdf formátumban tudunk könnyen és gyorsan keresni.
 
Ezek alapján azt gondolom, hogy mindenki tud jól dönteni és nagy valószínűséggel nem kell attól tartania, hogy ezeket a lépéseket végigcsinálva olyan szervezetnek ajánlja fel az adója 1%-át, amely nem lesz képes annak fogadására.
 
Az Adó1százalék.com szakértője:
Kneitner Lea
Igazságügyi és okleveles adószakértő