Kipróbáltuk a NAV mobilappját, amellyel bárki könnyen ellenőrizheti, hogy a munkaszerződésében foglaltaknak megfelelően jelentette-e be munkáltatója. A valóságnak megfelelő bejelentés több szempontból is fontos. Alapvetően az egészségügyi ellátás és nyugdíj miatt lényeges a szabályos foglalkoztatás, de gyermekvállaláskor például a CSED, vagy a GYES igénylésénél, valamint hitelfelvételkor is gondot okozhat a szabálytalanság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan fejleszti a mobil alkalmazását, amelynek köszönhetően számos hivatalos ügy elintézhető egyszerűen, elektronikusan. Az applikációban
  • lehetőség van a gépjárműadó befizetésére,
  • lekérdezhető az adószámla,
  • nyomon követhetőek a NAV által közzétett üzemanyagárak,
  • tartalmazza az adótraffipax információkat,
  • tájékozódhatunk országonként a termékek kivitelére és behozatalára vonatkozó szabályokról.
 


Belépés az alkalmazásba


A NAV mobilappja Andorid és iOS operációs rendszeren is működik, tehát a Google Play és az App Store áruházakból egyaránt letölthető.

Az első bejelentkezéshez KAÜ-azonosítás szükséges. Ezt követően azonban lehetőség nyílik jelkód megadására, amellyel a későbbieknek már egy általunk megadott 6 számjegyű kód, vagy mobiltelefonunk típusától függően ujjlenyomat vagy arcfelismerés segítségével is be tudunk lépni az alkalmazásba.
 


Hol találhatóak a bejelentésre vonatkozó információk?


A „Foglalkoztatási adatok” menüpontban három további opció közül lehet választani.
 
1. Jogviszonyadatok

Ebben az almenüben az élő, azaz le nem zárt munkaviszonyadatok tekinthetőek meg. A felületen többek között a biztosítotti jogviszony típusát, a jogviszony megnevezését, FEOR-08-kódját, valamint a jogviszony kezdő időpontját, és a heti munkaórák számát lehet ellenőrizni. Nem csak a biztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszony adatai, hanem az egyszerűsített foglalkoztatási adatok és a háztartási alkalmazottak munkavégzési adatai is elérhetőek.

2. Bér- és járulékadatok

A nem jogkövető vállalkozások gyakran alacsonyabb munkabérre jelentik be munkavállalóikat, ezzel spórolva az adó- és járulék terheken. Ez az almenüpont a 6 hónapnál nem régebben benyújtott és feldolgozott járulékbevallások alapján tartalmazza a bevallási időszakot, az összevont adóalapba tartozó jövedelmek összegét, a ténylegesen levont adóelőleg összegét és a fizetendő tb-járulékot. Amennyiben az adóelőleg megállapításánál a munkáltató figyelembe vett valamilyen adókedvezményt, akkor ebben a menüpontban az is megjelenik.

3. Egyéb információk

Ebben az almenüben a foglalkoztatáshoz kapcsolódó tájékoztató füzetek érhetőek el:
  • az egyszerűsített foglalkoztatásról
  • a diákok munkavállalásáról
  • a háztartási alkalmazás szabályairól és
  • az elektronikus ügyintézés szabályairól.
 
Azok számára, akik eltérő foglalkoztatási adatokat találnak a felületen, mint amiről tudomásuk volt, azt tanácsolja az adóhatóság, hogy vegyék fel a kapcsolatot munkáltatójukkal a körülmények tisztázása érdekében.
 
forrás: NAV

kép forrása: Pexels
 
Szerző
Szabó Éva