Sokan nem tudják, hogy gyermekmentő vagy állatvédő szervezetek mellett számos egyéb egyesültetnek és alapítványnak is felajánlhatják adójuk 1%-át. Érdemes átböngészni a listát, hiszen számos érdekességet találhatunk – népművészeti, lovas vagy akár íjász egyesületet is tartogat az idei repertoár.
 
Felajánlást természetesen idén sem kötelező tenni, de érdemes, mivel így Ön választhatja meg, hova kerüljön adójának 1%-a. Ha még nem tudja, kinek ajánlja fel idén adója 1%-át keresgéljen az Adó1százalék.com többezres szervezet-adatbázisában, amelynek segítségével tevékenységi kör és település szerint is böngészhet.
 

Kulturális szervezetek

 
Adója 1%-át kultúrával foglalkozó egyesületeknek is felajánlatja. Választhatja például a Fiatal Képzőművészek Stúdióját, amely tehetséges, fiatal, pályakezdő képzőművészek bemutatásával foglalkozik. Felajánlatja 1%-át a Kontakt Táncért Alapítvány javára is, amelynek célja, hogy a kortárs táncházi mozgalmat – ezen belül a kontakt-táncművészetet - segítse, amely művészi, terápiás, egészségmegőrző lehetőségeket is tartalmaz. Dönthet a Fórum a Népművészetért Közhasznú Alapítvány mellett is, amelynek fő hivatása a népművészetek és a magyar hagyományaink megőrzése, ápolása. 
 

Sportegyesületek

 

Ezek mellett keresgélhet sportegyesületek közül is. Választhatja például a Griff Íjász Egyesületet, amely íjász versenyeket, tanfolyamokat szervez, és fontos célja a természetvédelemre való nevelés, oktatás. Dönthet a balassagyarmati "Vitalitás Sportegyesületet" mellett is, amely az atlétikán keresztül, a látványtáncon át, a legérdekesebb sportágakat nyújtja a vidéken.  Felajánlatja adója 1%-át a Kiskőrösi Tai Chi Egyesületnek, ami Tai Chi Chuan művelése, népszerűsítése céljából jött létre, a módszer többek között elősegíti a betegség legyőzését és az egészség támogatását. 
 

Szabadidős szervezetek

 
Ezek mellett válogathat a szabadidővel, különböző hobbikkal foglalkozó egyesületek közül is. Választhatja a békés megyei Lovakkal a Gyermekekért Közhasznú Alapítványt, a Nagyszénáson található szervezet ifjúsági lovasok versenyzésének támogatásával foglalkozik. Adójának 1%-át felajánlhatja a salgótarjáni Zöld Út Természetjárók Egyesületének, amely gyalog- és teljesítménytúrákat, illetve magashegyi kirándulásokat szervez. Dönthet a pécsi Mosoly Manó Egyesület mellett is, amelynek fontos célkitűzése a gyermekek környezettudatos nevelése, zenei nevelése, népművészetekkel való megismertetése, kulturális nyitottságuk és hagyománytiszteletük kiépítése.
 
Hogy felajánlása mindenképp célt érjen, a nyilatkozat tétel előtt érdemes átnézni az idei regisztrált kedvezményezettek, illetve a kizárt szervezetek listáját.