Rossz hír a civileknek. A következő évben változik az adórendszer - az adófizetőknek kevesebb szja-t kell majd fizetniük, de ennek hatására az 1%-os támogatások összege is csökkenhet.
 
 
Habár az adófizetőknek csökkenek az adóterheik, a civileknek azonban rosszul jöhet, hogy a következő évtől alacsonyabb lesz az szja-ból befolyó összeg. A jövőben több változás is életbe lép: az eddigi 16%-os adókulcs 2016-től 15%-ra csökken, valamint az elkövetkező négy évben fokozatosan emelkedni fog a kétgyermekesek családi adókedvezménye.
 
A változások hatására a jövőben kisebb adó 1%-os “tortán” osztozhatnak majd a civil szervezetek. Az szja csökkenésével 120 millió forinttal kevesebb szja folyik majd be a költségvetésbe, és ehhez jön hozzá a kétgyermekesek adókedvezményének növelése, ami 2016-ra vonatkozóan mintegy 15 milliárd forint kiesést jelent. Idén azonban még fellélegezhetnek a civilek, mivel a változások először a 2016-os jövedelmekre vonatkoznak, a 2015-ben adózott jövedelmekre még nem – így az idén kapott az adó 1%-os támogatások még nem csökkenek.
 
Jó hír viszont, hogy az elmúlt évben növekedettek az 1%-os támogatások, valamint a felajánlási kedv is, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor az 1%-os támogatások sem fognak összességében csökkenni, sőt akár növekedhetnek is. Míg 2014-ben összesen 12,51 milliárd forint 1%-ot ajánlottak fel az adófizetők, addig 2015-ben 13,46 milliárd forint oszlott el a különböző civil szervezetek egy egyházak között – a növekedés majdnem 1 millárd forint. Emellett a felajánlók száma is nőtt, míg 2014-ben 2,05 millió magánszemély tett érvényes adó 1%-os nyilatkozatot, addig 2015-ben 2,14 millió fő ajánlotta érvényesen fel adója 1%-át.
Szerző
Ivanyos Judit