A civil szervezeteknek is érdemes követni az adófizetőkre vonatkozó határidőket, hiszen ezek az időpontok az adó 1 százalékos felajánlásokat is érintik. Fontos továbbá az idei változásokra is felhívni a felajánlók figyelmét, nehogy elmulasszák a rendelkezést.
 
Fontos változás, hogy 2017-től az adófizetők jó része választhatja, hogy a NAV készítse el helyette adóbevallását, vagyis az eSZJA-t. Az az adófizető tehát, aki nem egyéni vállalkozó vagy áfa fizetésre kötelezett magánszemély, nem kérvényezte, hogy a munkáltatója készítse el adóbevallását, illetve jövedelme kifizetőtől vagy munkáltatótól származik, választhatja az eSZJA-t.
 
A változás nagy könnyebbség az adózóknak, ám lehetséges, hogy az eSZJA-t kérők megfeledkezhetnek rendelkezni adójuk 1+1 százalékáról, mivel az EGYSZA nyomtatványt külön kell majd leadniuk a NAV-hoz. Éppen ezért a civil szervezeteknek és egyházaknak érdemes felhívni az adófizetők figyelmét a változásra és a felajánlás lehetőségére, módjaira.

 

Február 27. – Az egyéni vállalkozók adóbevallása

Az egyéni vállalkozóknak és áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek február 27-ig kell leadniuk adóbevallásukat. Ők maradnak önadózók, így nekik a 16SZJA jelű nyomtatványon kell eleget tenniük adóbevallási kötelezettségüknek, amelynek része az EGYSZA lap (1 százalékos rendelkező nyilatkozat) is.
 

Május 10. – Ha a cég készíti az adóbevallást

Amennyiben a magánszemély a munkáltatóját bízta meg az adóbevallás elkészítésével, május 10-ig adhatja el munkáltatójához a 16EGYSZA rendelkező nyilatkozatot (lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve).
 

Május 22. – Az adóbevallás végső határideje

Eddig az időpontig rendelkezhetnek adójuk 1+1 százalékáról a magánszemélyek.
 
Ha a NAV készíti el az adófizető bevallását, akkor az 16EGYSZA nyomtatványt május 22-ig juttathatják el az adóhatósághoz. Ez történhet postán lezárt borítékban, személyesen a NAV ügyfélszolgálatain, illetve elektronikusan Ügyfélkapun keresztül (a NAV letölthető nyomtatvány kitöltő programjának segítségével).
 
Az az adózó, aki nem jogosult az eSZJA-ra vagy nem kérvényezte azt, illetve valamilyen okból módosítani szeretné a NAV által készített adóbevallást, a 16SZJA nyomtatványt május 22-ig juttathatja el – a fenti módik egyikén – a NAV-hoz. A nyomtatvány része az EGYSZA lap is, így azt nem kell külön elküldeni.
 
Ha magánszemély egyéni vállalkozó vagy a munkáltatója készíti el adóbevallását, de korábban nem rendelkezett adója 1+1%-áról, május 22-ig még megteheti ezt a 16EGYSZA lap eljuttatásával a NAV-hoz.
 

Saját adatlap – növelje 1 százalékát gyorsan, egyszerűen

 
Az Adó1százalék.com az egyik leglátogatottabb 1 százalékos információs portál, és több 10 ezer civil szervezet szerepel adatbázisunkban. Az adófizetők a választott szervezet adatalpjáról pár kattintással felajánlhatják adójuk 1 százalékát.
 
Az oldalra bármely 1 százalékot fogadó civil szervezet regisztrálhat. A regisztrációval saját adatlapot, és ahhoz tartozó admin felületet kap, amit szabadon szerkeszthet. Ha belép saját felületére, megadhatja adatait, adószámát, írhat hosszabb/rövidebb bemutatkozót, beszámolhat céljairól és az is feltüntetheti, hogy mire használta fel az elmúlt években az 1 százalékos támogatásokat. A felületre továbbá feltölthet logót, képeket és videót is. Mindezt ingyenesen megteheti.
 
Érdemes minél több információt feltüntetni, hiszen minél informatívabb egy adatlap, annál nagyobb az esélye, hogy a magánszemélyek felajánlják a szervezet részére adójuk 1 százalékát. Így jobban beleláthatnak az adófizetők a szervezet munkájába, ami felkeltheti az érdeklődésüket és szimpátiát ébreszthet bennünk a szervezet iránt.
 
Amennyiben bemutatkozó cikkel, kiemelt megjelenéssel szeretne szerepelni az Adó1százalék.com-on vagy az oldal szervezet-keresőjében, akkor tekintse meg médiaajánlatunkat.
Szerző
Ivanyos Judit