Egy új szabály szerint az a szervezet, amely részesülni kíván az 1%-os felajánlásokból, annak regisztrálnia kell az adóhatóságnál. Ám, aki már egyszer regisztrált, nem kell a következő években ezt megismételnie. Itt tudhat meg többet a regisztrációs kötelezettségről.
 
2014-ben évben több dologban változott az szja 1% felhasználására vonatkozó törvény. Szigorodott a kedvezményezetté válás és az 1% felhasználásának feltétele is. Egy újdonság, hogy már csak azok a szervezetek részesülhetnek az adott évben az 1%-os felajánlásokból, amelyek az azt megelőző évben regisztráltak a NAV-nál.
 

Hogyan kell regisztrálni?

 
Az a szervezet, amely 2016-ban részesülni kíván a felajánlásokból, annak 2015. szeptember 30-áig kell regisztrálnia az adóhatóságnál. A 2016-os kedvezményezetti nyilvántartásba való felvételt elektronikus úton az EGYREG adatlapon lehet kérvényezni.
 
Az adatlapon igazolni kell a kedvezményezettséghez szükséges feltételek meglétét, továbbá fel kell tüntetni a kiutaláshoz szükséges adatokat. A határidő jogvesztő, tehát késedelmes benyújtás esetén nem fogadják el a kérelmet. A regisztrációt jogszerűen kérelmező szervezetek automatikusan bekerülnek a kedvezményezetti listába.
 
A NAV minden év január 1-jén honlapján teszi közzé az adott rendelkező évre vonatkozó regisztrált kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét.
 

Kik mentesülnek a regisztráció alól?

 
Fontos, hogy a regisztrációra csak egyszer van szükség, tehát annak a szervezetnek, amely korábban (pl. 2014-ben) sikeresen regisztrált az adóhatóságnál, nem kell megismételnie a regisztrációt a következő években. A regisztráció visszavonásig vagy a kedvezményzetti feltételek megszűnéséig érvényes.
 
A 2015-ben regisztrált szervezet kedvezményezetti státusza legkorábban a 2016-os rendelkező évtől érvényes. Csak azok a civilek képeznek kivételt ez alól, amelyek jogutódlással jöttek létre, és jogelődjük már regisztrált korábban.
 
A regisztrációs kötelezettség a +1%-ot fogadó egyházakra nem vonatkozik.
 

A regisztráció sem biztosíték

 
Amennyiben a regisztrációt követően valamilyen változás miatt a szervezet már nem felel meg a kedvezményezetti feltételeknek, akkor azt a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles bejelenteni a NAV-nak. Ezt követően az adóhatóság törli a szervezetet a nyilvántartásból.
 
A szervezetet akkor is törlik a nyilvántartásból, ha az adóhatóság tudomására jut, hogy már nem folytat közhasznú tevékenységet, vagy már nem felel meg a kedvezményezetti feltételeknek, illetve, ha rendezetlen köztartozás van.
 
További civilekre és adófizetőkre vonatkozó határidőkről adónaptárunkban olvashat.