A Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden évben közlemény útján nyilvánosságra hozza azon civil kedvezményezettek listáját, amelyek a rendelkező évet megelőző évben ténylegesen adó 1% támogatásban részesültek.
 
A kedvezményezett jogosultsága azonban csak a rendelkezést követően derül ki, így csupán utólag tudhatjuk meg, hogy a felajánlott 1 százalék megilleti-e a kedvezményezettet, vagy sem. Amennyiben olyan kedvezményezettnek ajánlottuk fel az szja 1 százalékot, amely arra nem jogosult, úgy a NAV írásban értesíti a felajánlót, hogy az összeg nem került átutalásra.
 
Az Adó1százalék.com oldalon megtekintheti, hogy mely civil szervezetek részesültek 2013-ban ls 2014-ben az adó 1%-ának felajánlásából. Továbbá megtudhatja, hogy mely szervezetek részesültek a legtöbb felajánlásból 2014-ben.
 

Kiknek ajánlható fel az adó 1 százaléka?

Kedvezményezettet két csoportból lehet választani. A személyi jövedelemadó 1 százalékát valamely civil kedvezményezett, +1 százalékot pedig egy egyházi kedvezményezettnek ajánlhatjuk fel.
 
  1. Civil kedvezményezett: ide tartoznak a közhasznú tevékenységet a törvényben meghatározott ideig ténylegesen folytató egyesületek, alapítványok, és közalapítványok, valamint a törvény még számos kedvezményezettet felsorol (például: Magyar Tudományos Akadémia, Országos Tudományos Kutatási Alapprogram, Magyar Állami Operaház, stb.);
  2. Egyházi kedvezményezett: ebbe a csoportba tartoznak az Egyházi Törvény által elismert egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek, valamint az Országgyűlés által meghatározott kiemelt költségvetési előirányzat, feltéve, hogy az adóhatóság technikai számmal látta el azokat.
 
Az Adó1százalék.com oldalán több ezer kedvezményezett közül válogathat, akiknek az adó 1+1%-át felajánlhatja. Keressen egyszerűen a kedvezményezett keresőben.