Tudja meg, hogy részesülhet-e a civil egyesület vagy alapítvány az 1%-os felajánlásokból, ha köztartozása van.
 
 
Az szja 1+1% felhasználásáról szóló törvény egy 2014-es változása szerint, amennyiben civil szervezetnek köztartozása van, a NAV kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalhatja ki. Ugyanakkor előfordulhat olyan eset is, hogy bár a magánszemély rendelkezése érvényes volt, azonban a kedvezményezett köztartozása elérte vagy meghaladta a felajánlott szja 1%-os összeget és így a kedvezményezett részére nem teljesíthető utalás.
 
Érdemes tudni, hogy, 2014 volt az utolsó év, amikor még a szervezet köztartozás esetén folyamodhatott méltányosságért. Ebben az esetben azonban már kivételes méltányosság már nem alkalmazható. 2014 előtt kizárólag az a szervezet fogadhatott felajánlásokat, amely a rendelkező nyilatkozat évének augusztus 1. napja és az általa az adóhatóság felé elküldött nyilatkozata időpontja között nem volt lejárt köztartozása és fizetési halasztásban vagy részletfizetési kedvezményben nem részesült. Amennyiben tehát a fent említett időszakban akár egy napig is fennállt a köztartozása, nem lehetett kedvezményezett.
 
Fontos azonban, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint köztartozás esetén is kedvezményezett maradhat a szervezet, a NAV emiatt nem zárja ki vagy törli a kedvezményezettek közül.
 
Arról, hogy hogyan kerülhet fel egy civil egyesület vagy alapítvány a regisztrált kedvezményezettek listájára, és mi alapján törli onnan az adóhatóság a szervezetet korábbi cikkünkben olvashat részletesebben.
Szerző
Ivanyos Judit