Milyen esetekben kell fizetnie a civil szervezetnek áfát? Itt tudhat meg többet a civilek adózási kötlezettségéről.
 
 
Az áfa-ról szóló törvény szabályai szerint bizonyos esetekben a civil szervezetek is válhatnak általános forgalmi adó alanyává. Amennyiben egy egyesület, a köztestület és a (köz)alapítvány saját neve alatt gazdasági tevékenységet végez - tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére - általános forgalmi adó alannyá válik.
 
Gazdasági tevékenységnek számít a civil szervzet által üzletszerűen vagy tartós vagy rendszeres jelleggel folytatott tevékenység, abban az esetben, ha az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi. Továbbá, ha azt a civil egyesületnek vagy alapítványnak független formában  (saját neve alatt) végzi.
 
Érdemes tudni, hogy például új közlekedési eszköz Közösség más tagállamába történő értékesítése és az egyes ingatlanok sorozatosan folytatott értékesítése minden esetben áfa adóalanyisággal jár, függetlenül attól, hogy a szervezet egyébként adóalanynak minősül-e.
 
Az Áfa törvény rendelkezései szerint az ÁFA alanyiság keletkezése mellett az egyes adókötelezettségek (pl.: adómegállapítás, adófizetés, bizonylatolás), továbbá a különös adózási módok választása tekintetében sem tartalmaz speciális szabályokat, így a civil szervezetekre az ÁFA alanyiság tekintetében az Áfa törvény általános szabályait kell irányadónak tekinteni.
Szerző
Ivanyos Judit