Civil Díj 2016 – a NIOK Alapítvány civilek jelentkezését várja; olyan innovatív kezdeményezéseket, projekteket, programokat díjaznak, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el.     
 
 

Ki indulhat a pályázaton?

A pályázatra bármely Magyarországon működő civil szervezet vagy civil jellegű non-profit gazdasági társaság jelentkezhet  a pályázati űrlap leadási határideje 2016. március 7. A legjobb civil akció kategóriában magánszemélyek csoportja, szervezeti háttér nélkül is indulhat.
 
Fontos, hogy kizárólag olyan projektek, programok nevezhetők, amelyek jelenleg is futnak, illetve 2015 során zárultak le.
 
A legígéretesebb „civil startup” kategóriában pedig olyan szervezetek jelentkezését várják, amelyek 2014. január 1. után alakultak (a szervezet bírósági bejegyzése nem feltétele a pályázat benyújtásának).
 
A pályázatok magyar nyelven nyújthatóak be. Továbbá van rá lehetőség, hogy a jelentkezők közösen is indulhassanak.
 
A pályázati nyertesei oklevélben részesülnek, valamint megkapják a Civil Díj 2016 logó használatának jogát. A jelentkező szervezetek pályázatukkal hozzájárulnak, hogy a nonprofit.hu a döntőbe jutott és díjazott pályázati projekteket sajtó és egyéb csatornákon keresztül a nyilvánosság felé közzétegye.

 

A Civil Díjakat következő kategóriákban lehet elnyerni:

  • Legnagyobb hatású projekt
  • Legjobb kommunikációs kampány
  • Legjobb együttműködés (akár civil szervezetek között, akár civil és állami szervezet között, akár civil szervezet és vállalat között)
  • Legígéretesebb startup/új szervezet
  • Legjobb civil akció (olyan – spontán – megmozdulás, tevékenység, amellyel a szervezet egy aktuális helyzetre vagy problémára reagál frappánsan)
  • Legsikeresebb adománygyűjtés
  • Egy ügy legjobb képviselete (legjobb lobbi/advocacy projekt)

 

A Civil Díj céljai:

Minél szélesebb körben ismertté válhassanak a hazai civil szervezetek és legsikeresebb projektjeik (ezzel segítve a kiemelkedő szervezetek 1% és egyéb adománygyűjtő kampányait);
 
A díjátadó gála keretein belül egy évente ismétlődő, a szektor vezetőinek szóló esemény létrehozása, amely – a szervezők tervei szerint  a jövőben a jelentősebb civil szervezetek fontos találkozóhelyévé válhat.
 

Minden, ami kreatív!

A díjak odaítélésének fontos szempontja, hogy a pályázaton induló projekt céljában, eredményében és/vagy a megközelítés módszertanában kreatív, újszerű és jövőbe mutató megközelítést tud-e felmutatni.
 
A pályázati programokat kategóriánként bírálják el, ezért a jelentkezőnek a pályázati kategóriát fel kell tüntetnie pályázatában. Ugyanakkor előfordulhat, hogy bíráló bizottság a beadott pályázatot adott esetben másik kategóriában (is) értékeli majd.
A díjátadó gála tervezett időpontja: 2016. május 3.
 
A pályázat további részleteiről a Civil Díj 2016 weboldalán tájékozódhat.
Szerző
Ivanyos Judit