A tavalyi évben több dologban módosult a kedvezményezetté válás feltétele. Egy ilyen változás, hogy a NAV az 1%-os felajánlások kiutalását megelőzően vizsgálja a köztartozás fennállását. Ha a szervezetnek köztartozása van, akkor azt levonja az adóhatóság a felajánlásokból, és később csak a fennmaradó összeget kapja meg.
 
2014-ben számos pontban módosult az személyi jövedelemadó 1%-os felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény. Szigorodtak a kedvezményezetté válás feltételei: kevesebb ideig tartalékolhatja a kapott pénzt a szervezet; csökkent a működésre, reklámra felhasználható összeg aránya; valamit megjelent az ún. regisztrációs kötelezettség.
 
Egy másik változás, hogy a NAV a civil szervezet köztartozásának fennállást kizárólag a kiutalás előtt vizsgálja. Amennyiben a köztartozás ténye fennáll, akkor az adóhatóság átvezetteti a kedvezményezett köztartozását, és csak a fennmaradó összeget utalja ki a szervezetnek. Ha a szervezetnek köztartozás van, kivételes méltányosság már nem alkalmazható. 2014-ben még lehetett késve is méltányosságért folyamodni, idén azonban már nem élhetnek ezzel a civilek.
 
A korábbi szabályok alapján, 2014 előtt az a szervezet részesülhetett a felajánlásokban, amely a rendelkező nyilatkozat évének augusztus 1. napja és az általa az adóhatóság felé elküldött nyilatkozata időpontja között nem volt lejárt köztartozása és fizetési halasztásban vagy részletfizetési kedvezményben nem részesült. Ha tehát a fent említett időszakban akár egy napig is fennállt a köztartozása, nem lehetett kedvezményezett.