Bemutatkozás


Alapítványunkat 2014-ben olyan lelkes civilek alapították, akiknek közös célja a bajba jutott nyuszik megsegítése örökbeadás útján. Gondozásunkba főleg kedvtelésből tartott törpenyulak kerülnek, de sok a támogatásra szoruló házi nyúl is. Célunk az, hogy megszépítsük ezeknek az árva kisállatoknak az életét, kaphassanak egy új esélyt a boldogságra.

Az állatok bekerülése történhet leadás útján, jelentős százalékuk azonban utcára dobott nyúl. A befogás után meggyógyítjuk őket, szerető családot keresünk számukra örökbefogadási szerződéssel, kapcsolattartással.

A másik profilunk azon magánszemélyek megsegítése, akik valamilyen okból megválnának nyuszijuktól. Ebben az esetben segítünk a nyuszik hirdetésében, egyfajta közvetítői szerepet vállalva.

Bajba lévő családokon segítünk abban az esetben is, ha valamely oknál fogva nem tudják eltartani vagy gondozni nyulaikat, vagy ha az állatorvosi költségeket nem tudják finanszírozni.

Fontos célunk az állattartási szemlélet megváltoztatása Magyarországon, és a felelős állattartásra nevelés. A megvalósítás érdekében oktatóanyagokat is terjesztünk, amelyek a helyes nyúltartásra nevelnek, illetve több rendezvényen, és állatorvosi asszisztensi képzésen is tartottunk előadást a  nyulak helyes tartásáról és a velük kapcsolatos egyéb fontos tudnivalókról.

Eddig több mint 735 nyuszi gazdisodott a segítségünkkel. Közülük 440 állat gondozásunkban is volt, a többiek közvetítéssel találtak új otthonra. Jelenleg is kb. 30 nyuszi van gondozásunkban, ahol elsősorban rehabilitáljuk őket, majd ha örökbefogadhatók lesznek, új otthont keresünk számunkra.

Mire gyűjtünk?


Legnagyobb állandó költségünk a felszerelések, minőségi takarmány (széna és megfelelő táp), gyógyszerek, immunerősítők vásárlása és az orvosi kezelések kiegyenlítése a tagjainknál és ideiglenes befogadóiknál lakó nyuszik számára. Menhely híján az ideiglenes befogadóknál gyógyuló nyusziknak mi finanszírozzuk nemcsak az orvosi ellátást, de a felszereléseket is.

Sok nyuszink rehabilitációja hónapok munkája. Eközben nemcsak az állatorvosi számlák növekednek, hanem a gyógyászati készítmények vagy kapcsolódó szolgáltatások, pl. fizioterápia, költségei is. Sajnos vannak olyan állataink is, akik életük végéig nálunk maradnak, mivel betegségük miatt nem örökbeadhatók, vagy senki sem szeretné őket örökbefogadni. Ezek a nyuszik tartós betegségük miatt speciális ellátást is igényelnek, amely újabb költségeket jelent, pl. teljesen más almozás szükséges a mozgásszervi betegséggel küzdő nyulak esetében.

Az állatok alapítványunkhoz kerülésükkor általában azonnali orvosi segítségre szorulnak. Az alapprotokoll részét képzi nálunk a rehabilitálás mellett az oltás, majd az ivartalanítás is. Az elvégzett kezelések azonban igen nagy terhet rónak alapítványunkra. Az orvosi költségeink havi 300 000 Ft körül alakulnak, így minden forintra szükségünk van, hogy munkánkat a lehető legigényesebben, a nyuszik minőségi ellátása mellett tudjuk elvégezni.

Több esetben gyűjtünk olyan családok számára is, akik valamely oknál fogva az állatorvosi költségeket (pl. egy hirtelen felmerülő műtéti költség) nem tudják finanszírozni. Ilyenkor a számlák rendezésével segítünk a nyuszinak a családjában maradni.

2015 tavaszától pedig bővült a profilunk a vadnyuszik mentésével is. Sajnos egyre többször keresnek meg minket magánszemélyek, hogy kölyök vadnyulat találtak és az elhelyezésében segítségünket kérik. Ezeket a kicsi, akár sérült mezei nyuszikat kézzel neveljük, meggyógyítjuk, majd ha elérik a megfelelő kort, visszahelyezzük őket a természetes élőhelyükre. A kölykök felneveléséhez speciális tejpotló tápszert használunk, sérülések esetében őket is orvoshoz visszük, ezeknek a biztosítás szintén komoly feladat számunkra.


Mire használtuk fel?


Ez az első év, hogy adó 1 százalékot fogadhatunk.


Képgaléria

Videó