Bemutatkozás


“Ha hátizsákos embereket látok kirajzani a hegyekbe, olyan boldog vagyok, mintha ajándékot kapnék… Szeretnék mindenkit megmozgatni s kilódítani ebből a füstös, fulladt, gyűlölködő és irigykedő városból. Menjetek ki a természetbe s ismerjétek meg egymást ott, ahol az ember őszinte lesz, mint a növény s az édes, szép mezei állat.”

 

A fenti sorokat Móricz Zsigmond írta aki nemcsak turista, de igazi természetbarát is volt, szerette és védte a természetet s tollával, magatartásával erre nevelt másokat is. Mi is valljuk gondolatait és hisszük, hogy tevékenységünkkel e nemes célokat szolgáljuk.

 

TÖRTÉNETÜNK:

 

Egyesületünk 2003 májusában alakult meg Egerben a földtani természetvédelem és a tájvédelem iránt elkötelezett szakemberek és lelkes fiatalok összefogásával. Szervezetünk alapjai azonban jóval korábban, már 1999 őszén, a Földtani Örökségünk Természetvédelmi Egyesület Heves Megyei Trilobita Csoportjának keretei közt alakultak ki.

 

Alakuláskor elsődleges célként a bükkaljai kaptárkövek védelmét, invazív fajoktól való mentesítését, rehabilitációját és bemutatását tűztük ki célul, hogy a Bükkaljának ezek az egyedi és különleges formájú sziklaalakzatai megőrződjenek az elkövetkező nemzedékeknek. Tevékenységi körünk azóta jelentősen bővült. Napjainkban különféle természettudományos témákban ismeretterjesztő előadásokat és tanfolyamokat szervezünk, valamint oktatással, környezettudatos neveléssel és kulturális tartalmú szabadidős programok megvalósításával is foglalkozunk.

 

Jelenleg közel 200 regisztrált tagunk és önkéntesünk van, az Eszterházy Károly Egyetemmel évek óta tartó együttműködésnek köszönhetően pedig több hallgató is gyakorlati idejét tölti egyesületünknél.

 

CÉLJAINK:

 

TÁJI- ÉS TERMÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDELME

A Bükkalja kaptárköveinek, kőkultúrájának és természeti értékeinek rehabilitációján és bemutatásán túl célunk, hogy megismertessük és közelebb hozzuk az itt élőkhöz a helyi jelentőségű védett természeti értékeket, hiszen sokszor e természeti csodák tőszomszédságában élünk anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. Különösen fontos számunkra, hogy a fiatalok körében minél inkább elősegítsük az élő- és élettelen természet csodálatos változatosságának megtapasztalását.

 

KÖRNYEZETVÉDELEM

A környezeti problémák megoldására helyi, térségi és országos szinten alternatívákat szeretnénk kínálni, és azt szeretnénk, hogy azokat mindennapjaikba be tudjuk építeni. Az urbanizáció következtében kialakult új környezetszennyezési forma, a fényszennyezés miatt a természetes égbolt csodái felé irányítjuk programjainkkal a figyelmet.

 

ISMERETTERJESZTÉS

Kiemelten fontosnak tartjuk a környezettudatos szemlélet kialakítását, ezért évek óta foglalkozunk környezeti neveléssel. Az egészségesebb és élhetőbb környezet igényére támaszkodva erdei iskolai programokat, ismeretterjesztő előadásokat, szakvezetett túrákat tartunk, tanfolyamokat, szakköröket szervezünk.

 

SZABADIDŐS PROGRAMOK MINDEN KOROSZTÁLYNAK

Szeretnék mindenkit megmozgatni és lehetőleg a természetben, ezért havi rendszerességgel szervezünk gyalog- és kerékpáros túrákat, barlangász- és hegymászó programokat Magyarországon és a környező országokban.

 

ÖNKÉNTESSÉG ELTERJESZTÉSE

Fő célunk a természet- és környezetvédelmi munkálatok megvalósulásán túl az önkéntes természet- és környezetvédelmi tevékenységre való ösztönzés, ezáltal a helyi közösségek és általában a fiatalabb korosztály környezettudatosságra és szociális érzékenységre való nevelése.

Mire gyűjtünk?


https://www.kaptarko.hu/bemutatkozas/igy-tamogathatsz/


Mire használtuk fel?


https://www.kaptarko.hu/bemutatkozas/projektek/


Képgaléria