Pozitív változás, hogy 16 százalékról 2016-tól 15 százalékra csökken az adókulcs, ezáltal több adónem is módosul, azonban némelyik nem változik. Itt tudhatja meg, mely adónemek módosulnak 2016-tól.
 
 

Mi változik?

A NAV tájékoztatója szerint az adókulcs módosulása következtében egyes külön adózó jövedelmeknél az érintett adófizetőknek a 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót a juttatott jövedelem 1,18-szorosa után kell megfizetnie a következő esetekben:
 
  • a nem pénzben megszerzett kamatjövedelem (Szja tv. 65§ (19 bekezdés c) pont);
  • a kamatkedvezményből származó jövedelem (Szja tv. 72. §);a nem pénzben megszerzett adóköteles nyeremény (Szja tv. 76. § (3) bekezdés);
  • az ellenszolgáltatás (ellenérték) nélkül vállalt tartási szerződés alapján nem pénzben juttatott vagyoni érték (Szja tv. 64/A. § (7) bekezdés);
  • a lakás önkormányzatnak történő bérbeadásával kapcsolatban az önkormányzat által a lakás nem megfelelő hasznosítása miatt fizetendő adó (Szja tv. 74/A. § (5) bekezdés).
 
Fontos, hogy a kamatjövedelem és kamatkedvezményből származó jövedelemnél az egészségügyi hozzájárulást is a jövedelem 1,18-szorosa után kell befizetni, mivel a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás alapja azonos.
 
Változás továbbá az adókulcs csökkenésének következtében, hogy az ingó vagyontárgy nem gazdasági tevékenység keretében történő átruházáskor a jövedelem után fizetendő adóból levonható a 200 ezer forint jövedelemre jutó adó összege 2016. január 1-jétől 30 ezer forintra módosul.
 

Átmeneti szabály

2016. január 1-jétől a kamatjövedelem megállapításához egy átmeneti szabály lépett életbe, amely a 2016. január 1-je után kifizetésre kerülő kamat utáni adómegállapítását érinti, amennyiben a kamatfizetést megalapozó időszak 2016. január 1-je előtt kezdődött. A Szja törvény rendelkezése szerint a 15 százalékos adómérték csak a 2016-ban megszolgált kamatra vonatkozik. Abban az esetben, ha az érintett adófizető nyilvántartása alapján az egyes évekre megszolgált kamat egyértelműen nem választható el a 2016-ra vonatkozó kamatot a juttatást megalapozó időszak 2016. január 1-jét követő napjainak és az időszak teljes időtartamának napjainak aránya alapján kell megfizetni (Szja tv. 84/G. § (5a) bekezdés).
 

Ami nem változik:

  • a vállalkozó adóalaphoz tartozó adómérték, vagyis az egyéni vállalkozó vállalkozói szja-ának adóalapja 500 millió forint éves adóalapig marad 10 százalék, 500 millió forint feletti éves adóalapig pedig továbbra is 19 százalék (Szja tv. 46/B. § (9) bekezdés);
  • a tartós befektetési szerződéssel lekötött pénzösszegre három éves lekötési időszak utolsó napját követően alkalmazandó kedvezményes adókul, mely változatlanul 10 százalék [Szja tv. 67/B. (5) bekezdés b) pont];
  • az egyes béren kívüli és egyes meghatározott juttatások után a kifizetőt terhelő adó alapját, amely marad a juttatás értékének 1, 19-szerese (Szja tv. 69. § ). 
Szerző
Ivanyos Judit