Amennyiben egyéni vállalkozó, áfafizetésre kötelezett magánszemély, illetve EVA-s vagy KATA-s adózó, akkor február 25-ig adhatja le adóbevallását, amelyben adója 1+1%-áról is rendelkezhet.
 

 

Kire vonatkozik a február 25-i határidő?

 
Amennyiben Ön egyéni vállalkozó, áfafizetésre kötelezett magánszemély vagy EVA-s adózó február 25-ig adhatja le adóbevallását a 1553-as nyomtatvány kitöltésével. Abban az esetben, ha kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulékát és nyugdíjjárulékát is a 1553-as bevallásban teljesíti. Ha pedig kisadózó (KATA), akkor 15KATA elnevezésű nyomtatványt február 25-ig adhatja le a NAV-hoz, és ezzel egyidejűleg kell megfizetnie a 40%-os adót, ha túllépte a 6.000.000 Ft értékhatárt.
 
Főszabály szerint a bevallást elektronikus úton kell eljuttatni az adóhatósághoz, de ha kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas), egyéni vállalkozó vagy áfa fizetésére kötelezett magánszemély, papíron is elküldheti bevallását, feltéve, ha nem munkáltató vagy kifizető. Fontos, hogy a határidő jogvesztő, így a késedelmes benyújtás esetén a nyilatkozat érvénytelen.
 

Február 25. az adófizetés határideje is

 
Amennyiben a fent felsorolt kategória valamelyikébe tartozik (kivéve KATA), február 25-ig teljesítheti adófizetési kötelezettségét is. Ha egyéni vállalkozó vagy általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély, akkor pénzforgalmi számla nyitására köteles adózó, így kizárólag azon keresztül, átutalással teljesítheti adófizetési kötelezettségét.
 
Amennyiben azonban nem kötelezett pénzforgalmi számla nyitására, akkor a következő módokon fizetheti be adóját:
 
  • belföldi átutalással, ha így fizeti be adóját, akkor mindenképpen tüntesse fel adóazonosító jelét a közlemény rovatban;
  • készpénzfizetési megbízás (csekk) útján – ezt bármelyik ügyfélszolgálati irodában beszerezheti, vagy igényelheti a www.nav.gov.hu honlapon található CSEKK nevű menüpont alatt (Nyomtatványkitöltő programok menü pont), vagy a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” (Letöltések – egyéb menüpont) nyomtatványon is;
  • bankkártyás befizetéssel a POS terminálon keresztül, amit a NAV ügyfélszolgálatain tehet meg.

 

Így rendelkezhet adója 1%-áról

 
Február 25-ig rendelkezhet adója 1+1%-áról is, 1553-as nyomtatvány részét képező EGYSZA lapon. Akkor sincs baj, ha most ezt elmulasztja, mivel május 20-ig adóbevallásától függetlenül is elküldheti az EGYSZA lapot a NAV részére. Az 1+1%-os rendelkezésről, annak menetéről és a leadásról itt olvashat bővebben.
 
Egy 2015-ben életbelépett szabály szerint a felajánló engedélyezheti, hogy
nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét a kedvezményezett civil szerevezettel közöljék. Adatait nem kötelező elküldenie a kedvezményezettnek, de érdemes, mert így segítheti az Ön által választott civil egyesület vagy alapítvány munkáját. Ha megadja adatait, a szervezet később fel tudja venni Önnel a kapcsolatot, és így első kézből tájékozódhat arról, hogy mire használták fel 1%-os támogatását.

 

Tevékenység szüneteltetése vagy megszűnése esetén

 
Ha egyéni vállalkozóként egész évben szentelteti tevékenységét, akkor május 20-a adóbevallási és -fizetési kötelezettségének határideje. Fontos, hogy amennyiben, a 2015-ös adóévben bejelentetten szüneteltette tevékenységét és nem volt adóköteles jövedelme, nem kell bevallást benyújtania. Ha viszont nem az egész évben szüneteltette tevékenységét, akkor február 25-e bevallásának és adófizetésének a végső időpontja.
 
Amennyiben egyéni vállalkozó, és tevékenysége év közben szűnik meg, szintén csak május 20-ig kell eleget tennie bevallási és fizetési kötelezettségének. Ha azonban december 31-én még egyéni vállalkozó, akkor február 25-ig kell leadnia adóbevallását és befizetnie adóját. Továbbá, ha EVA-s vagy KATA-s adózó, és év közben szűnik meg tevékenysége, akkor adóbevallásának és adófizetési kötelezettségének az adóalanyiság megszűnését követő 30. napig kell eleget tennie. 
Szerző
Ivanyos Judit